Razstava je svoja vrata odprla 24. aprila, trajala pa bo vse do 24. decembra. Foto: Reuters
Razstava je svoja vrata odprla 24. aprila, trajala pa bo vse do 24. decembra. Foto: Reuters
Na dvorcu je pravi zaklad Sisijinih stvari. Foto: Reuters

Deseta obletnica delovanja Sisijinega muzeja in razstava Svila, čipka, hermelin, na kateri so razstavljene nekatere doslej neznane obleke cesarice Elizabete, poznane kot Sisi, pa tudi pila, s katero je bila umorjena, sta letos poskrbeli za rekorden obisk cesarskih apartmajev v dunajskem dvorcu Hofburg. Našteli so jih kar 675.000. To je po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA 30.000 oziroma pet odstotkov več obiskovalcev kot lani.

Zaradi tolikšnega uspeha so se odločili podaljšati tudi razstavo cesaričinih oblačil, ki bo zdaj namesto do 24. decembra, ko bi cesarica praznovala svoj 177. rojstni dan, na ogled do 1. februarja prihodnje leto, piše APA.

Na razstavi je med drugim mogoče videti modro obleko z grškega otoka Krf, ki jo je Sisi nosila okoli leta 1890, po samomoru sina Rudolfa. To dragoceno obleko je cesaričin zet skupaj z drugimi predmeti in spominki po naključju našel v desetletja pozabljeni garderobni škatli.

Cesaričin muzej so odprli 24. aprila 2004, s čimer so počastili 150. obletnico poroke Elizabete in cesarja Franca Jožefa I. V desetih letih je muzej postal ena najbolj priljubljenih znamenitosti Dunaja.

V muzeju je s 300 eksponati predstavljeno življenje Sisi, na podlagi najnovejših znanstvenih spoznanj pa so predstavljeni miti in resnice o tej kultni osebnosti, o njenem uporništvu proti dvornim ceremonijam, o obsedenosti s postavo, športnih udejstvovanjih in sanjavi poeziji.

Hladna, lepa in umorjena cesarica
Sisi je v spominu ostala predvsem zaradi svoje hladne lepote in mitov, ki se še danes spletajo okoli njene življenjske zgodbe. Nedvomno pa je k njeni nesmrtnosti prispevala tudi tragična smrt; italijanski anarhist Luigi Lucheni jo je 10. septembra 1898 nič hudega slutečo, medtem ko je hitela na ladjo, ki naj bi jo popeljala v Caux, zabodel do smrti. Čeprav Sisi v času življenja ni veljala za ljudsko cesarico, je novica o njeni smrti pretresla Evropo. Ljubiteljica potovanj in narave je po smrti postala priljubljena in opevana, mogoče tudi zato, ker je bila umorjena povsem naključno.

Lucheni je v resnici hotel ubiti orleanskega princa Filipa, ki pa je v zadnjem trenutku spremenil načrte in ni prišel v Ženevo. Maščevanja željni Italijan je namesto njega ubil Sisi, ki je bila po naključju in brez kakršnih koli političnih namenov v Švici.