Petr Nečas, v ozadju takrat še ljubica Jana Nagyova. Foto: Reuters
Petr Nečas, v ozadju takrat še ljubica Jana Nagyova. Foto: Reuters

Nagyova se je danes na sodišču, kjer se je soočila z obtožbami v povezavi s škandalom, predstavila kot Nečasova, poročata vodilna češka dnevnika Dnes in Hospodarske Noviny.

Kot še piše zadnji, se je "ljubezensko razmerje Nečasa in njegove nekdanje vodje kabineta končalo srečno". Par naj bi se po poročanju časnika poročil prejšnjo soboto na gradu blizu Prage.

Sporne kupčije
Nečas, 48-letni katoličan, se je pretekli mesec ločil od soproge Radke Nečasove, s katero je bil poročen več kot 25 let. Imata dva sinova in dve hčeri. Od položaja premierja se je moral posloviti junija, potem ko je bila Nagyova, s katero je že takrat ljubimkal, obtožena podkupovanja in zlorabe položaja.

Obtožbe vključujejo dogovarjanje s trojico poslancev o spornih kupčijah - v zameno za odpoved poslanskim sedežem jim je Nečas ponudil visok položaj v državnih podjetjih, njihovo mesto pa so zasedli trije "ubogljivejši" strankarski kolegi. Poleg tega naj bi Nagyova od češke vojaško-obveščevalne službe zahtevala in dosegla nezakonit nadzor Nečasove soproge.

Škandal je v državi povzročil pravi politični vihar, ki je vodil v razpis predčasnih volitev, predvidenih za 25. in 26. oktober.