Na tretjem mestu najbogatejših prebivalcev Velike Britanije se je znašel lastnik nogometnega kluba Chelsea. Foto: EPA
Na tretjem mestu najbogatejših prebivalcev Velike Britanije se je znašel lastnik nogometnega kluba Chelsea. Foto: EPA

Skupno premoženje tisočih najbogatejših ljudi v Veliki Britaniji se je lani povečalo za 4,7 odstotka, na rekordnih 414,26 milijarde britanskih funtov.

Na lestvici, ki jo je sestavil časopis Sunday Times, prvo mesto med najpremožnejšimi Britanci že osmo leto zaporedoma zaseda v Indiji rojeni jeklarski mogotec Lakshmi Mittal. Zaradi znižanja vrednosti delnic njegovega koncerna ArcelorMittal so mu sicer premoženje ocenili na "le" 12,7 milijarde funtov oziroma 27 odstotkov nižje kot leto prej.

Z 12,3 milijarde funtov mu tesno sledi rojeni Ukrajinec, kovinarski in rudarski tajkun Ališer Usmanov, ki ima v lasti 30 odstotkov nogometnega kluba Arsenal. Tretje mesto na lestvici pa zaseda lastnik nogometnega kluba Chelsea Roman Abramovič, posebno vsakoletno publikacijo britanskega časnika povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Najpremožnejši v Veliki Britaniji rojeni bogataš je westminstrski vojvoda Gerald Grosvenor, ki ima v lasti številne nepremičnine v središču Londona, vendar je na lestvici zdrsnil s tretjega na sedmo mesto. Njegovo premoženje je vredno 7,35 milijarde funtov.

Novinec na lestvici je s pol milijarde funtov vrednim premoženjem Andrej Andrejev, 38-letni ruski poslovnež, ki je ustanovil družabno omrežje za zmenke Badoo.