Najnovejši podatki so pokazali, da je Felix Baumgartner z roba vesolja padal še hitreje od prvotnih ocen. Foto: Reuters
Najnovejši podatki so pokazali, da je Felix Baumgartner z roba vesolja padal še hitreje od prvotnih ocen. Foto: Reuters

Do zdaj je bila največja hitrost Baumgartnerja ocenjena na 1342,8 kilometra na uro oziroma 1,24 maha, dokončne uradne meritve, objavljene danes, pa so oceno postavile še višje - "neustrašni Felix" je tako dosegel hitrost natančno 1357,6 kilometra na uro oziroma 1,25 maha, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

43-letni Avstrijec je ob tem korak čez rob napravil na 38.969,4 metra višine, kar je nekaj deset metrov pod prvotno oceno. Med Felixovim skokom so znanstveniki zbrali še ogromno drugih podatkov. Ti med drugim razkrivajo, da je srčni utrip Baumgartnerja dosegel najvišjo vrednost 185 udarcev na minuto, medtem ko se je v prostem padu gibal med 155 in 175 udarci na minuto. 25,2 sekunde po skoku je Salzburžan dosegel popolnoma breztežno stanje.

"Skupaj smo dokazali, da lahko človek skoči z roba vesolja, v prostem padu prebije zvočni zid in varno pristane na tleh. Izmerjeni podatki so pomemben prispevek k našemu razumevanju na področju vesoljske medicine in človeške fiziologije," je ob predstavitvi podatkov poudaril medicinski vodja projekta Jonathan Clark.