Začetnika hip hopa sta bila didžej Kool Herc ter MC Coke La Rock, ki sta svojo novo glasbeno vizijo predstavila kar na domači zabavi. Foto: Reuters
Začetnika hip hopa sta bila didžej Kool Herc ter MC Coke La Rock, ki sta svojo novo glasbeno vizijo predstavila kar na domači zabavi. Foto: Reuters

Po urbani legendi naj bi hip hop nastal na številki 1520 avenije Sedgwick 11. avgusta 1973, ko je na Jamajki rojeni Clive Campbell na tem naslovu vrtel plošče na sestrini rojstnodnevni zabavi. Campbell je z imenom Kool Herc zaslovel kot prvi didžej, ki je raje kot celotno skladbo predvajal zgolj dele posameznih pesmi in s tem navduševal poslušalce.

Na omenjeni zabavi je ob Kool Hercu nastopil tudi prvi MC Coke La Rock, ki je na didžejevo podlago na hitro recitiral verze v slogu, ki je danes prepoznan kot rap, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Če imate prijatelje na zahodni obali, jim povejte, da se je vse začelo tukaj," je ob podpisu dogovora o preimenovanju dela avenije izjavil newyorški župan Bill de Blasio. S tem je namignil na spore med raperji z zahodne in vzhodne ameriške obale v 90. letih prejšnjega stoletja. Govor je sklenil z besedami: "Zahodna obala, oprostite!" in požel aplavz.

Predstavnica Bronxa na newyorški občini Vanessa Gibson je dejala, da preimenovanje dela avenije v hip hop bulvar priča o neprecenljivem doprinosu hip hopa mestu New York. Sicer si hiphoperji že več let prizadevajo, da bi v mestu ustanovili tudi muzej, posvečen tej glasbeni zvrsti.