Nemška zveza sindikatov (DGB) je poudarila, da takšen ukrep nikakor ne bi pripomogel
Nemška zveza sindikatov (DGB) je poudarila, da takšen ukrep nikakor ne bi pripomogel "k dobremu vzdušju v podjetjih". Foto: EPA

Predsednik združenja srednje velikih nemških podjetij BVMM Mario Ohoven je poudaril, da je "prižiganju v času delovnih ur treba narediti konec, saj odmori za kajenje podjetja stanejo denar in motijo potek delovnega dne."

Predstavnica drugega nemškega podjetniškega združenja UMW Ursula Frerichs je ob tem poudarila, da so kadilci zaradi večjega števila odmorov v prednosti pred nekadilci, kar je izredno sporno.

Da je razprava do morebitne dejanske uvedbe takšnega ukrepa še dolga, pa kaže že odgovor sindikatov. Nemška zveza sindikatov (DGB) je namreč poudarila, da takšen ukrep nikakor ne bi pripomogel "k dobremu vzdušju v podjetjih".

Okoli ena četrtina Nemcev kadi, s čimer je največje evropsko gospodarstvo približno v povprečju EU-ja. Zadnja zmaga nekadilcev v Nemčiji je bila dosežena julija 2008, ko je bila uvedena prepoved kajenja v barih in restavracijah. Vseeno pa so številni lastniki gostinskih lokalov izkoristili luknje v zakonu in ga obšli, še poroča AFP.