Novak je ves izkupiček (pol milijona evrov) od zmage s turnirja v Rimu namenil žrtvam poplav v Srbiji, njegov sklad Novaka Đokovića pa je za pomoč na poplavljenih območjih zbral že 400.000 evrov (600.000 dolarjev). Foto:
Novak je ves izkupiček (pol milijona evrov) od zmage s turnirja v Rimu namenil žrtvam poplav v Srbiji, njegov sklad Novaka Đokovića pa je za pomoč na poplavljenih območjih zbral že 400.000 evrov (600.000 dolarjev). Foto:
Novak je zmago v Rimu posvetil Srbiji in Bosni. Foto: Twitter
Tudi Rašo Nesterović zbira pomoč za vse prizadete v poplavah. Foto: BoBo
Kuharski zvezdnik Rudolf bo danes kuhal za prizadete v poplavah. Foto: Facebook
Poplave: V zatočišču stregel znan nizozemski kuhar

V Sloveniji pri akciji zbiranja pomoči aktivno sodelujeta košarkarska zvezdnika Rašo Nesterović in Goran Dragić, v Srbiji pa je eden najglasnejših in najdejavnejših zagotovo srbski teniški igralec Novak Đoković, ki svoje ime skuša čim bolje izkoristiti pri tem, da svet opozori na to, kaj se dogaja v Srbiji, Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem.

Športnik je že med turnirjem v Rimu okrcal vodilne svetovne medije, češ da niso dovolj poročali o katastrofalnem stanju na Balkanu: "Skušali smo svetu pokazati, kaj se dogaja, ker niso razumeli resnosti položaja - mednarodni mediji očitno niso dovolj dobro poročali o poplavah v Srbiji. Kot sem videl, so se razmere v zadnjih 24 urah popravile. Ali je to zaradi mene ali ne, ne vem, najpomembneje je, da se govori o tem, ker si zaslužimo pomoč."

Noletov glas ali ne, Balkanu pomaga ves svet. V prvi vrsti prav on, ki pa nerad govori o tem, koliko je iz svojega žepa namenil prizadetim v poplavah. Kljub temu so nekatere številke znane - ves izkupiček (pol milijona evrov) od zmage s turnirja v Rimu je namenil žrtvam poplav v Srbiji, njegov sklad Novaka Đokovića pa je za pomoč na poplavljenih območjih zbral že 400.000 evrov (600.000 dolarjev).

Novak je zelo dejaven tudi na Twitterju, kjer svet z rednimi objavami obvešča o stanju ter poziva k pomoči. Nazadnje je svojo žalost delil tudi s prizadetima Bosno in Hercegovino ter Hrvaško: "Srce se mi trga, ko vidim, koliko ljudi je evakuiranih in ogroženih v Bosni. Več kot 950.000!!! Držite se, bratje ... Pomoč prihaja iz vsega sveta. Poleg tega vidim, da so vzhodni del Hrvaške prizadele poplave. Iskreno upam, da vas ne bodo prizadele v tolikšni meri, kot so Srbijo in Bosno. Pazite nase."

Od domačih do tujih zvezdnikov
Poleg športnikov iz prizadetih držav so se akciji pridružila tudi znana imena iz različnih področij, kot so Goran Bregović, Željko Joksimović, Severina, Ceca, Lepa Brena, Jelena Rozga, Emir Kusturica, Halid Bešlić, Jelena Karleuša, Tony Cetinski ...

Za prizadete v poplavah na Balkanu bodo stopili skupaj tudi glasbeniki. Elvis Jackson, Repetitor in Damir Avdić pripravljajo koncert 25. maja v Kinu Šiška.
Zoran Predin pa 27. maja v Pravoslavni cerkvi v Ljubjani.

Odzvali so se tudi tuji zvezdniki, glasbenik Billy Idol je sporočil, da bo del denarja s koncerta v Srbiji namenil prizadetim v poplavah, kuharski zvezdnik Rudolph van Veen je v Novem Sadu kuhal za prizadete v poplavah. V jedilnici hotela Slavija pa je trenutnim brezdomcem sam razdelil piščančji obrok. Ob tem se je slavni kuhar spomnil poplave iz leta 1952, toda ker ni zdravnik ali svetovalec, je žrtvam ponudil najbolje, kar zna. Še posebej pa je razveselil otroke, ki so za posladek dobili vsak svojo tortico, je poročala dopisnica TV Slovenija Marta Razboršek.

Kanadska pevka Chinawoman je sporočila, da bo žrtvam poplav namenila izkupiček od dvodnevne prodaje njenega albuma, prek družabnih omrežij je podporo izrekel tudi španski košarkar Pau Gasol, pa še hollywoodski igralec Josh Duhamel, brazilska manekenka Adriana Lima, britanski pevec Simon le Bon, pisatelj Tony Parsons ...

Poplave: V zatočišču stregel znan nizozemski kuhar