"Dubajski okvir" je visok kar 150 metrov. Foto: Pixabay

V parku Zabeel v Dubaju so na začetku januarja odprli 150 metrov visoko opazovalnico v obliki okvirja. Opazovalnica predstavlja največji okvir na svetu in obiskovalcem omogoča 360-stopinjski pogled na celotni Dubaj. Z ene strani ponuja razgled na staro mestno jedro, z druge pa razgled na novi del mesta, kjer stoji tudi najvišja stolpnica na svetu, imenovana Burdž Kalifa.

Iz Dubaja sporočajo, da upajo, da bo opazovalnica kmalu obveljala za eno izmed osrednjih znamenitosti mesta. Ker je njena notranjost votla, je spodnje pritličje namenjeno muzeju, v katerem si obiskovalci lahko ogledajo razvoj mesta od tihe in majhne ribiške vasice do ene izmed najbolj priljubljenih svetovnih turističnih destinacij. Ogledati si je mogoče tudi video, ki predstavlja, kako bo Dubaj predvidoma videti leta 2050.

Čeprav je dubajska opazovalnica očarala številne obiskovalce, pa nad novo pridobitvijo mesta niso navdušeni vsi.

Kdo je avtor načrta okvirja?
Arhitekt mehiškega rodu Fernando Donis namreč trdi, da je ideja za postavitev tako edinstvene opazovalnice, vredne 55,5 milijona evrov, zrasla na njegovem zelniku. Za CNN je povedal, da je svojo zamisel predložil že ob razpisu natečaja, mesto je projekt odobrilo, vendar z njim niso podpisali pogodbe. V izgradnjo projekta ga mesto ni vključilo, prav tako pa za predložen načrt ni prejel plačila.

Spletna stran, ki je namenjena predstavitvi opazovalnice in širjenju njene prepoznavnosti, zasluge za izdelavo projekta sicer pripisuje Donisu, kljub temu pa je arhitekt že leta 2016 proti mestu vložil tožbo. Po odprtju opazovalnice je njegova želja po pravici še večja.

"Vesel sem, da okvir stoji, vendar sem razočaran, da mesto ob postavitvi projekta ni spoštovalo mojih pravic," je za CNN povedal Donis.

#great #dubaiframe #photo by @davidlevene Designed and named by @donisarchitects #dubai

A post shared by D O N I S (@donisarchitects) on Dec 27, 2017 at 1:38pm PST