Kitajci so izredno ponosni na Peng Lijuan, a njene zgoščenke so v dneh pred kongresom partije 'skrivnostno' izginile s prodajnih polic. Foto: EPA
Kitajci so izredno ponosni na Peng Lijuan, a njene zgoščenke so v dneh pred kongresom partije 'skrivnostno' izginile s prodajnih polic. Foto: EPA
Ši Džinping
Dozdajšnji predsednik Hu Džintao je bil v javnosti le redko viden v družbi žene. Bo skušal Ši Džinping (na fotografiji) to navado popraviti? Foto: EPA

V Pekingu se je končal kongres komunistične partije, na katerem so delegati za novega predsednika države izvolili dozdajšnjega podpredsednika Ši Džinpinga. Vsaj toliko pozornosti pa je posvečene tudi njegovi ženi Peng Lijuan, ki je ena največjih glasbenih zvezdnic v domovini, s prevzemom vloge predsednikove žene pa se bo verjetno morala odpovedati velikemu delu svoje kariere.

"Potonična vila"
49-letna Peng Lijuan, ki skoraj tako kot z glasom ljudi očara tudi s svojim privlačnim videzom, prihaja iz vzhodne province Šandong, ki je znana po nasadih potonike, zato se jo je prijel vzdevek potonična vila. Pri 18 letih se je pridružila kitajski vojski, sprva kot običajna članica pehote, ki pa je za dvig morale vojakov vse pogosteje in raje prepevala. Zdaj se ponaša celo z nazivom generalice v ljudski osvobodilni vojski.

"Rada mu kaj dobrega skuham"
V 80. letih je bila ena prvih diplomantk na univerzi za umetnost in ljudsko glasbo, vse od takrat pa njena glasbena kariera cveti. Kar 24 let zapored je bila glavna gostja v osrednji novoletni oddaji, ki jo prenaša državna televizija, ogleda pa si jo praktično vsa Kitajska. Nedavno, ko se je začelo govoriti, da je njen mož najverjetnejši naslednik trenutnega predsednika Hu Džintaa, pa se je umaknila z odrov in v intervjujih predvsem pela slavo svojemu možu. "Ši je zelo preprost in odkrit, a hkrati razmišljujoč moški," je dejala o Šiju, s katerim sta poročena že 25 let in imata tudi hčer, ki študira na Harvardu. Ši, ki je od nje deset let starejši, ji je menda pol ure po njunem prvem srečanju dejal, da se želi poročiti z njo.

"Vedno je polno zaposlen, saj mora misliti na milijone ljudi, na milijone gospodinjstev, sebe pa potiska v ozadje. Ko je doma, mu rada postrežem najboljše jedi, saj se ob tem najhitreje sprosti," je dejala za vladno stran. Peng je sicer lani postala ambasadorka Svetovne zdravstvene organizacije za boj proti aidsu in tuberkulozi, tuji mediji pa vse bolj ugibajo, kakšno vlogo bi lahko imela kot nova prva dama.

Nad njimi senca skrivnosti
"Morda bomo prvič doživeli, da bo Peng Lijuan sprejela vlogo, kot jo imajo prve dame zahodnih voditeljev, bo imela prepoznavno osebnost in je ne bo le občasno videti v javnosti, kako tiho stopa ob možu," upa Michel Bonnin, direktor francosko-kitajskega društva na univerzi Cingua. "Ne, za to ni veliko možnosti," pa je prepričan Džang Jaodžje, raziskovalec na pekinški umetniški akademiji. "Kitajske prve dame ostajajo v senci svojih mož in se morajo držati v ozadju, morajo biti skrivnostne in molčeče." To pravilo je v veljavi od 70. let, ko se je poslovila žena Maa Cetunga, Džjang Čing.

Kljub temu bo Peng vse prej kot običajna žena kitajskega politika, že zaradi svoje privlačne podobe in mnogih nastopov, katerih posnetki so na voljo na YouTubu. Vsekakor bo funkciji kitajske prve dame dodala glamur in privlačnost, zato jo nekateri primerjajo kar s Carlo Bruni, italijansko manekenko in pevko, ki je bila izredno opazna kot francoska prva dama. Zdaj jo je v Elizejski palači zamenjala prav tako razvpita Valerie Trierweiler.

Nekaj nastopov Peng Lijuan, v katerih predvsem poje o veličini države in komunistične partije, si oglejte spodaj.