Kdo je ubil sestro Cathy, se sprašuje nova dokumentarna uspešnica. Foto: Netflix
Kdo je ubil sestro Cathy, se sprašuje nova dokumentarna uspešnica. Foto: Netflix
Cesnikova je že od nekdaj vedela, da si želi postati redovnica. Bila je topla in vesela oseba, ki so se ji učenke pogosto zaupale. Foto: Netflix
Dokumentarec temelji na pogovorih z žrtvami spolnih zlorab in preiskavo izginotja Cesnikove, ki se jo lotijo njene nekdanje učenke. Foto: Netflix
The Keepers mnogi označujejo za nov "Making a Murderer", uspešnico o obsodbi Stevena Averyja za umor, ki ga morda ni nikdar zagrešil. Foto: Netflix

Catherine "Cathy" Cesnik je bila ena najbolj priljubljenih učiteljic na dekliški srednji šoli Archbishop Keough v Baltimoru, mestu, prežetem s korupcijo, in mestu, kjer ima Cerkev že tradicionalno velik vpliv na družbo.

Prav v Baltimoru je bila vzpostavljena prva škofija v ZDA, duhovščina pa je bila tam avtoriteta. In, kot povedo intervjuvanci v seriji The Keepers, o avtoriteti ne dvomiš.

V ospredju zlorabe duhovnikov
Podobno kot lanski oskarjevski zmagovalec Spotlight (V žarišču), tudi The Keepers obdeluje potlačene, pokopane in prikrite zgodbe o spolnih zlorabah duhovščine. V nasprotju s še eno Netflixovo dokumentarno uspešnico Making the Murderer tu v središču ni umor in iskanje pravega storilca, ampak srhljive zlorabe, ki so se na ugledni škofijski gimnaziji dogajale vrsto let.

Če bi katero od zlorabljenih deklet spregovorilo, bi bil to njihov konec, so jim grozili njihovi mučitelji v talarju, ki so imeli pri svojem početju za nameček še kritje policije - občasnih "povabljenih gostov" pri skupinskih posilstvih, ki se se dogajala v zadnji sobici gimnazije.

Usodna napaka 26-letne Cesnikove je bila, da je spregovorila in se postavila za mladoletne, ranljive žrtve, na katere sta prežala kaplan in duhovnik. Sestra Cathy, najboljša v svojem letniku na katoliški srednji šoli in predsednica razreda, rojena staršema slovenskega porekla (Česnik), je na gimnaziji Archbishop Keough učila angleški jezik in, kot se jo v seriji spominjajo njene učenke, je bila prijetna, topla, liberalnejša od starejših nun, učila jih je igrati kitaro, jim med poukom brala Škrlatno znamenje o nezakonski materi v puritanski družbi in se "v kratkem času dotaknila veliko ljudi".

Policija sokriva?
7. novembra 1969 je izginila - ni se namreč vrnila z rutinskih nakupov v bližnjem nakupovalnem središču, nikoli več. Njeno truplo so našli 3. januarja 1970 na odročnem območju blizu odlagališča smeti. Policija nikdar ni našla njenega morilca (Netflixova serija sugerira, da ni hotela najti), Cathyjina mama Patricia Ann pa je umrla leta 2015, stara 92 let, ne da bi izvedela resnico.

Pri Netflixu so se na krilih uspeha doku-serij o resničnih zločinih (The Jinx, Making a Murderer, Serial, The Central park Five ...) odločili, da se s pomočjo Cathyjinih učenk pol stoletja kasneje dokopljejo do resnice. A če smo mnoge od zgoraj omenjenih instantno zasvojljivih serij gledali na mah, je to pri The Keepers teže. Teme, ki se jih loteva, so namreč še posebej težke, nadrobni opisi zlorab preživelih žrtev, danes upokojenk, ki nikdar niso dobile svojega zadoščenja, pa so mučni.

V središču so žrtve
"Opravka imamo z mrežo spolnih zlorab otrok. Ampak tudi z institucionalnim prikrivanjem v tej mreži," je za Entertainment Weekly povedal režiser in producent serije Ryan White, ki se je projekta lotil, potem ko mu je teta pred tremi leti povedala, da je bila ena od učenk umorjene sestre Cathy. Nekaj tednov kasneje je White že odletel v Baltimore, da bi zadevo raziskal.
"Celo za zunanje opazovalce, kot je bila moja teta, so bile njih življenjske poti prizadete s smrtjo te ženske, ki so jo tako občudovale," razlaga White, ki se je pri snemanju serije močno opiral na raziskave nekdanjih učenk Cesnikove. "Zgodbe ne bi bilo, če se ne bi te ženske odločile, da mora ta stvar končno priti na dan."

In če so se uspešnice, kot je že omenjeni Making a Murderer, osredotočale na storilce, so glavni predmet serije The Keepers žrtve - tako Cesnikova kot tudi žrtve posilstev. "Serija se osredotoča na to, kaj se je zgodilo s temi ljudmi, pri čemer zožimo nabor potencialnih osumljencev. Upamo, da bodo gledalci od serije odnesli večje razumevanje dotične zadeve, a tudi problema, ki se je dogajal v Baltimoru in, ki se, mislim, še vedno dogaja."
Kaja Sajovic