Bo Disneyland odprl svoja vrata tudi v Kragujevcu? Foto: EPA
Bo Disneyland odprl svoja vrata tudi v Kragujevcu? Foto: EPA

Zgodbe o zabaviščnem parku v četrtem največjem mestu v Srbiji ne pojenjajo, prav nasprotno. Kragujevac želi postati eno izmed mest na svetu, kjer bo stala pravljična dežela.

Župan Kragujevca Radomir Nikolić, ki je sicer sin srbskega predsednika Tomislava Nikolića, je načrt srbskega Disneylanda že predstavil veleposlaniku ZDA v Srbiji Michaelu D. Kirbyju. Ameriška delegacija je ob obisku Kragujevca opozorila na to, da niti Disneyland v Parizu ni dobičkonosen, zakaj bi bil takšen kragujevški Disneyland. "Nič zato, mi bomo vseeno gradili. Vi nam dajte le kontaktne podatke," je Nikolić povedal Američanom.

Ali bodo zgodbe postale resničnost, bosta pokazala čas in vztrajnost tamkajšnje oblasti, ki pa, kot je videti, ne odstopa od svojih načrtov kljub slabim napovedim Američanov. Entuziazem Nikolića tako ne upada, on je še vedno prepričan, da gre za odlično poslovno idejo.

Na svetu je pet Disneylandov, tri so zunaj ZDA. Koliko stane takšna naložba, nazorno govori podatek, da stroški za gradnjo Disneylanda v Šanghaju na Kitajskem, ki naj bi ga odprli leta 2016, ocenjujejo na 5,5 milijarde ameriških dolarjev.