Srečna starša. Foto: Reuters
Srečna starša. Foto: Reuters
Da je noseča, je Ardernova izvedela dva tedna prej, preden je prisegla kot premierka. Foto: Reuters

37-letna Ardernova je šele druga predsednica vlade v moderni zgodovini sveta, ki je rodila na položaju in prva po skoraj 30 letih – leta 1990 je zdaj že pokojna pakistanska premierka Benazir Buto rodila hčerko. In kot po naključju je Ardernova rodila prav na dan, ko bi Butova praznovala rojstni dan.

Kot je na Facebooku sporočila premierka, se z dojenčico dobro počutita.

"Dobrodošla v našo vas, malčica. Zelo sva srečna, da imava zdravo deklico, ki je na svet prišla ob 16.45, težka 3,31 kilograma," je zapisala ob skupinski fotografiji.

Ardernovo so v bolnišnico v Aucklandu sprejeli danes dopoldne, štiri dni po roku.

Vzela si bo šest tednov porodniške
Na položaju jo bo začasno nadomeščal njen namestnik Winston Peters, saj je že ob objavi nosečnosti sporočila, da si bo šest tednov po porodu vzela prosto. Vseeno pa namerava biti dnevno seznanjena s tekočimi posli in bo dokumente prebirala tudi na dopustu.

Da pričakuje, je Ardernova sporočila januarja. "Jaz bom premierka in mama, Clarke pa oče, ki bo ostal doma in skrbel za otroka," je takrat zapisala na Instagramu.

Povedala je tudi, da je svojega partnerja oktobra lani po Facebooku seznanila s tem, da bo postal oče, medtem ko je sodelovala na koalicijskih pogajanjih. Da je noseča, je namreč izvedela dva tedna prej, preden je 26. oktobra prisegla kot premierka.

"Nisem prva ženska, ki bi opravljala več opravil hkrati. Nisem prva ženska, ki bi delala in imela otroka – cel kup žensk je, ki to počno," je dejala nedavno v intervjuju za novozelandski radio.

Ardernova je najmlajša predsednica novozelandske vlade od leta 1856.