Razprava o tem, kako kratka krila so še primerna za šolsko okolje, še zdaleč ni vezana samo na Novo Zelandijo. Foto: Reuters
Razprava o tem, kako kratka krila so še primerna za šolsko okolje, še zdaleč ni vezana samo na Novo Zelandijo. Foto: Reuters
Kritiki pravilnika pravijo, da cilja zgolj na dekleta in nanje prelaga vso odgovornost. Foto: Reuters

Kot poroča Newshub, je podravnateljica Cherith Telford dijakinje poklicala v svojo pisarno in jim zapovedala, da morajo začeti nositi daljša krila. Telfordova se je po lastnih besedah za ukrep odločila, da bi bila "dekleta varna, da fantje ne bi več dobivali idej in da bi s tem ustvarili dobro delovno okolje za moško osebje".

Napotek je med mnogimi dijaki, starši in feminističnimi komentatorji naletel na veliko ogorčenja. "To me je zelo vznejevoljilo," pravi Deborah Russell, feministična avtorica in predavateljica na univerzi Massey. "Pošilja sporočilo, da so dekleta odgovorna za spolno vedenje fantov, ob tem pa pošilja tudi slabo sporočilo fantom, da se njihovega spolnega vedenja ne da nadzorovati."

Prelaganje krivde na žrtev
Debbi Tohill, izvršna direktorica kriznega centra za posilstva, meni, da je sicer "primerno", da imajo šole pravilnike oblačenja, da pa navodilo za podaljšanje kril pošilja sporočilo, da je breme na dekletih, najstnicah, da ustavijo dijake in učitelje, da te ne bi kaj "zamotilo".

"Vemo, da je prenašanje krivde na žrtev zelo pogosto, to pa je jasen primer prelaganja odgovornosti za lastno varnost na dekleta," razlaga Tohillova. "V tem primeru, kjer je učitelj na položaju avtoritete in nadzora, je on tisti, ki je odgovoren za to, da zagotovi varno okolje za vse dijake. Učitelji morajo zagotoviti, da imajo spoštljiv odnos s svojimi dijakinjami."

Sade Tuttle, ena izmed dijakinj, ki se je udeležila sestanka s podravnateljico, pravi, da pravilu sicer ne nasprotuje, nasprotuje pa ideji za tem pravilom. "Pravila sama niso težava, težava nastopi, ko ta pravila oblačenja konkretno merijo dekleta, ker so njihova telesa spolna in kot taka motijo pozornost," je povedala.

Razpravi je svoje dodal tudi ravnatelj šole Mike Purcell, češ da ima šola pač pravila glede šolskih uniform. "Ta pravila niso nič novega in vse družine vedo zanje, ko vpišejo svojega otroka. V njih je med drugim predpisana tudi dolžina ženskih kril. Uniforma je praktična, ta pravila pa redno uveljavljamo, da bi zagotovili, da se lahko vsi dijaki osredotočijo na učenje in se počutijo lagodno v šolskem okolju. Kot ravnatelj se ne mislim opravičevati, ker vztrajam pri pri visokih standardih šole, moja pričakovanja pa so visoka. To vključuje tudi uniformo po dogovorjenih pravilih."