Za zdaj prvo mesto zaseda ta zastava. Foto: Reuters
Za zdaj prvo mesto zaseda ta zastava. Foto: Reuters
Drugo mesto je zasedla praprot na rdeče-modri podlagi. Foto: Reuters

A vse se lahko spremeni, kot piše britanski BBC, saj je razlika med prvim in drugim predlogom zelo majhna.

Nekaj je jasno, zmage v prvem krogu - udeležba na referendumu je bila 48-odstotna - se bo v vsakem primeru veselil arhitekt Kyle Lockwood, ki je ustvaril oba predloga. Drugi predlog je enako oblikovan, le da je bela praprot na rdeče-modri podlagi.

Kot je sporočila novozelandska volilna komisija v petek, so do zdaj prešteli 1.527.042 glasov. Končnega zmagovalca prvega kroga referenduma bodo razglasili 15. decembra.

Na javni natečaj je prispelo 10.292 predlogov, strokovnjaki pa so na glasovanje dali pet predlogov. Zmagovalca čaka marca 2016 drugi krog glasovanja, ko se bo pomeril s sedanjo zastavo.

Referendum je pripravila novozelandska vlada pod vodstvom Johna Keya, potem ko si je njegova konservativna vlada lani zagotovila tretji mandat. Po mnenju Keya zdajšnja zastava, ki ima britansko zastavo v zgornjem levem kotu, ni več "skladna s časom". Po njegovih besedah država potrebuje zastavo, ki bo odražala Novo Zelandijo. Izpostavil je tudi razočaranje, da novozelandsko zastavo pogosto zamenjujejo z avstralsko.

Novozelandce naj bi referendum stal 18 milijonov ameriških dolarjev, kar dodatno jezi nasprotnike Keyeve vlade. Povrhu vsega javnomnenjske raziskave kažejo, da naj bi v drugem krogu volivci s 65 odstotki glasov podprli obstoječo zastavo. Številni so namreč pet finalistk označili za zelo slabe izbire.