Uspelo mu je. Foto: EPA
Uspelo mu je. Foto: EPA

Obama je za izpolnitev cilja potreboval šest let, s tem pa je postal šele četrti predsednik v zgodovini ZDA, ki mu je v času mandata uspelo obiskati vse zvezne države.

Do leta 1959 sicer sploh ni bilo mogoče obiskati 50 zveznih držav, saj so Havaji šele takrat vstopili v ta klub. Največji "turist"je bil Richard Nixon, ki je leta 1971, kar pomeni še v prvem mandatu, obiskal Delaware in odkljukal vseh 50.

Naslednji, ki je obiskal vse države, je bil šele George Bush starejši, za njim pa Bill Clinton, ki je na koncu drugega mandata nazadnje obiskal Nebrasko. Ronaldu Reaganu so za popoln izkupiček zmanjkale štiri države, Georgeu Bushu mlajšemu pa Vermont, kamor ni hotel, ker je tam dvakrat izgubil volitve.

Obama tako kot vsi drugi predsedniki ZDA najraje obiskuje tiste države, od katerih ima korist. Izjema sta Virginia in Maryland, ki sta najbližje Beli hiši in Washingtonu ter s tem deležni številnejših predsedniških obiskov.

Sicer pa gredo ameriški predsedniki najpogosteje v države, ki so najpomembnejše za zmago na volitvah, in države, kjer je denar za volilne kampanje. Obama je po izračunu televizije CBS New York obiskal 49-krat, malce tudi zaradi ZN-a, Ohio ga je videl 41-krat, Florida pa 38-krat