Aplikacija bo uporabnikom pomagala očarati prijatelje s poznavanjem slovenskih vin, pravijo avtorji. Foto: BoBo
Aplikacija bo uporabnikom pomagala očarati prijatelje s poznavanjem slovenskih vin, pravijo avtorji. Foto: BoBo

Na nedavnem slovenskem festivalu vin je bila premierno predstavljena prva slovenska aplikacija o slovenskih vinih za pametne prenosne telefone. Gre za brezplačen mobilni vinski vodič po slovenskih vinorodnih okoliših, vinarjih in njihovih vinih, ki jo je razvilo podjetje Digied.

Aplikacija je namenjena tako izkušenim poznavalcem vin kot začetnikom, ki bi radi o slovenskih vinih vedeli več, so sporočili iz podjetja. V arhivu aplikacije je trenutno več kot 120 izbranih najkakovostnejših slovenskih vin, arhiv pa se bo redno dopolnjeval tudi z novimi.

Na voljo je tudi osnovna šola enologije, kjer uporabnik lahko dobi osnove pristopa k pitju vina, spozna slovenske vinorodne okoliše, katere sorte uspevajo pri nas, katero vino se izbere k določeni hrani. Poleg tega lahko svoje znanje dopolni s slovarjem enoloških izrazov.

Aplikacija, ki je dostopna na tej spletni strani, je trenutno na voljo za Applove pametne prenosne telefone iphone, do konca leta pa bo izšla tudi različica za telefone, ki uporabljajo Googlov operacijski sistem Android.