Pripravljene so tudi tematske majice. Foto: Reuters
Pripravljene so tudi tematske majice. Foto: Reuters
V Južni Karolini so že preizkusili balone, s pomočjo katerih bodo v živo prenašali sončni mrk. Foto: Reuters
Zadnji popolni sončni mrk so Američani opazovali davnega leta 1979. Foto: EPA
Najbolj vroč prodajni izdelek so očala za opazovanje mrka, a zveza potrošnikov opozarja na številne prevare. Foto: AP

Sploh prvič bodo popolni sončni mrk tudi v živo prenašali prek spleta, in sicer s pomočjo s helijem napolnjenih balonov, nameščenih na vseh koncih ZDA. V ta namen se je ekipa raziskovalcev z univerze v Montani povezala z Naso in v zrak poslala več kot 50 posebnih balonov, ki bodo dogodek ovekovečili.

"Priča bomo variacijam od obale do obale, da bi videli, kako mrk spreminja pokrajine," je ob preizkusu balonov povedala Cassandra Runyon, direktorica vesoljskega konzorcija Južne Karoline.

Slabe tri metre veliki baloni iz lateksa bodo opremljeni z videokamerami visoke ločljivosti, fotoaparati in računalniki. V zrak jih bodo spustili iz okoli 50 lokacij po ZDA, posnetke pa bodo pošiljali nazaj na Zemljo. Baloni bodo napolnjeni z dovolj helija, da se bodo s 300 metri na minuto dvigali do višine 24.000 metrov.

Iskanje popolnega kota
V nizkem startu pred ponedeljkom pa je tudi Hollywood - snemalne ekipe tako filmov kot reklam so že priletele na prizorišča, kjer bo sončni mrk, ki bo viden samo dve minuti, optimalno viden. Ni priložnosti za drugi posnetek, zato ne bodo ničesar prepuščali naključju in bodo snemali z več kamerami iz več kotov.

Nekateri bodo imeli na kamerah poseben filter, da bodo lahko posneli mrk, drugi bodo snemali večinoma odzive opazovalcev. Sončne mrke smo v filmih, kot je Kubrickova 2001: Vesoljska odiseja, že lahko videli, a je šlo običajno za delo posebnih učinkov.

"Popolni srčni mrk" na križarjenju
Morda tudi zato, ker so zadnji popolni sončni mrk v ZDA opazovali že davnega leta 1979, so se Američani na tokratnega res pripravili - vključno z majicami "Jaz sem ga videl prvi". Mediji so polni nasvetov, kako mrk opazovati varno in kaj se zgodi, če brez očal pogledate naravnost v mrk. Forbes je objavil novico, da bo mrk delodajalce stal "osupljivo količino denarja" ob izgubljeni produktivnosti, LA Times pa, da je "mrk dober izgovor, da priredimo tematsko zabavo".

Ena od takih večjih priložnostnih zabav bo nedvomno tista na krovu ladje za križarjenje družbe Royal Caribbean, ki je za plovbo, naslovljeno Popolni mrk, angažirala Bonnie Tyler, popzvezdnico iz 80. let, najbolj znano po megauspešnici Total Eclipse of the Heart (Popolni srčni mrk). Potniki skupaj s Tylerjevo na križarjenje proti Karibom krenejo danes iz Orlanda na Floridi.

Poplava novic
Za konec pa je dovolj, da samo preletimo še nekaj naslovov, ki v povezavi z mrkom polnijo ameriške medije v teh dneh: "Astrologi se ne morejo poenotiti, kaj za nas pomeni sončni mrk" (Time), "Sončni mrk obelodanil prevare z očali za opazovanje mrka" (San Francisco Chronicle), "Boste med sončnim mrkom na cesti? Oči na cesto in brez ustavljanja" (USA Today), "Kako se bodo na sončni mrk odzvale živali?" (Markets Insider) in "Za ameriške indijance je sončni mrk čas za regeneracijo" (Denver Post).

Sončni mrk je pojav, ko so Luna, Zemlja in Sonce poravnani. Luna je na sredini in njena senca zakrije Sonce (opazovalcem na Zemlji). Poznamo tri vrste sončnih mrkov: popolnega, delnega in kolobarjastega. Pri popolnem sončnem mrku je fotosfera popolnoma zakrita. Ob sončnem mrku se zgodijo tudi spremembe na Zemlji. Ptice nekaj minut pred popolnim mrkom utihnejo, začne padati hitrost vetra, pokrajina spreminja barvo, nebo spreminja barvo, temperatura pada. Po koncu mrka traja še nekaj minut, da se ptice spet oglasijo, svetloba se vrača, toplota pa ne tako hitro.