O slovenskem predsedniku so zapisali, da je bil v mladosti maneken. Foto: BoBo
O slovenskem predsedniku so zapisali, da je bil v mladosti maneken. Foto: BoBo

Ameriški spletni medij Huffington Post je razkril nekaj zanimivih delovnih karier politikov, preden so prišli na vodilne položaje v svojih državah. Med njimi je tudi predsednik Pahor, ki je včasih delal kot maneken.

"Danes vladajo državam, ustvarjajo zakone in poveljujejo vojskam. A ti voditelji so nekoč nastopali, učili karate in zabavali potnike na turističnih ladjah. Ste se kdaj vprašali, kakšna je najboljša pot do vodenja države? Če naslednji predsedniki in premieri služijo kot primer, potem je to popolnoma vseeno," navaja Huffington Post.

Seznam začne s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem, ki je bil skladatelj klasične glasbe. O slovenskem predsedniku pravi, da je bil v mladosti maneken, pri čemer se sklicuje na revijo Mladina. "Nekdanji komunistični uradnik in premier je zmagal na predsedniških volitvah decembra 2012, sredi protestov proti varčevalnim ukrepom. Njegovi nacionalistični politični nasprotniki ga zbadajo z nazivom barbika," poročajo.

Nekdanji bolgarski premier Bojko Borisov je bil gasilec, trener karateja in telesni stražar komunističnega predsednika Todorja Živkova. Po odstopu leta 2013 se je preselil med nogometaše in brca žogo za drugoligaški klub.

Na seznam se je z zanimivo kombinacijo veščin uvrstil tudi albanski premier Edi Rama, ki je bil nekoč košarkar in slikar, kar se je poznalo pri njegovi zapovedi, da morajo puste sive komunistične zgradbe po Albaniji prebarvati v živahnejše barve. Nekdanja premierka Islandije Johanna Sigurdardottir, ki je bila prva odkrito homoseksualna voditeljica vlade na svetu, pa si je zveze in poznanstva 30 let nabirala kot stevardesa družbe Icelandair, kjer je naredila uspešno sindikalno kariero.

Predsednik Turkmenije Gurbanguli Berdimuhamedov je bil osebni zobozdravnik predhodnika Saparmurata Nijazova, ki ga je v znak hvaležnosti postavil za zdravstvenega ministra, pozneje pa se je preselil v predsedniško palačo. Avstralski premier Tony Abbott se je v politika prelevil iz boksarja in duhovniškega kandidata, irski predsednik Michael Higgins je bil pesnik, nekdanji predsednik Madagaskarja Andry Rajoelina je vrtel glasbo, nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi pa je s svojim petjem zabaval potnike na turističnih ladjah za križarjenje.