V Ljubljani obljubljajo, da ognjemeta megla tokrat ne bo pokvarila. Foto: EPA
V Ljubljani obljubljajo, da ognjemeta megla tokrat ne bo pokvarila. Foto: EPA
Ljubljana
Najdražje je praznično vzdušje v Ljubljani, kjer je za okrasitev znova poskrbel Zmago Modic, in sicer 166.666 evrov + DDV - toliko kot lani. Foto: BoBo
Novo leto
Le še nekaj dni nas loči do novega leta. Foto: EPA

Pred dnevi je v naš spletni nabiralnik prispelo pismo skupine državljanov, ki župane in občinske svete slovenskih občin poziva, naj se letos odpovejo ognjemetom, denar pa raje namenijo v dobrodelne namene.

Ena izmed pobudnic akcije, Petra Meško, je za MMC pojasnila, da je bil odziv večinoma pozitiven. "Večje občine nas ignorirajo in nam kljub temu, da so dobile našo prošnjo po navadni in elektronski pošti, niso poslale odgovora," je dejala. A kljub temu se na njihovi strani Facebooka seznam občin, kjer bodo letos silvestrovali brez ognjemetov, vztrajno daljša.

V 11 mestnih občinah so bili sicer bolj zgovorni, ko smo jih o stroških silvestrovanj povprašali mi - z izjemo Kopra, od koder odgovorov nismo prejeli.

Druge občine so nam večinoma pojasnjevale, da so se že v preteklih odločile, da se odpovedo nepotrebnemu zapravljanju v obliki ognjemeta, na račun raket, ki bi ob vstopu v leto 2014 razsvetlile nebo, pa bodo varčevali tudi letos. Ognjemetov tako ne boste videli, če boste silvestrovali na Ptuju, v Novi Gorici, Slovenj Gradcu, Celju, Kranju in Novem mestu.

Denar družinam v stiski in za položnice
Večina občin se je ognjemetu odpovedala v splošnem duhu zategovanja pasu, ponekod pa bodo točno ta sredstva namenili socialno ogroženim - v Novi Gorici so nam pojasnili, da bodo 5.000 evrov, kolikor so v preteklih letih namenili za ognjemet, podarili družinam v stiski, v Kranju pa bodo s sredstvi (1.500 evrov) pomagali sedmim ali osmim posameznikom, ki ne zmorejo plačevati položnic.

V Murski Soboti bodo za ognjemet, ki bo stal 1.900 evrov, poskušali pridobiti sponzorska sredstva, celotno silvestrovanje pa bo občino stalo 13.218,25 evrov, kar je, zatrjujejo, podobno kot lani. V Velenju so za organizacijo celotnega silvestrovanja na javnem razpisu izbrali zunanjega ponudnika, ki bo pripravil tudi ognjemet, a cene ni sporočil, vse skupaj pa bo občino, ki organizacijo silvestrovanja še vedno sofinancira, stalo 14.000 evrov.

Maribor: "Socialni" ognjemet
Mariborska občina, ki se je lani ognjemetu odpovedala v korist prebivalcem Malečnika, ki so bili prizadeti v katastrofalnih poplavah, pa se je letos odločila, da pripravi "socialno različico ognjemeta". Kaj točno to pomeni, niso pojasnili, ker, pravijo, bo to presenečenje.

Ljubljana: Za ognjemet 3.000 evrov. Bo pa viden v megli.
Najdražji bo ognjemet v prestolnici, kjer so pobudo, da bi denar raje namenili socialno ogroženim, sicer prejeli, a so, kot je pred začetkom veselega decembra na tiskovni konferenci pojasnila Barbara Vajda, direktorica Turizma Ljubljana, ugotovili, da 3.000 evrov ne bo dovolj, da bi pomagali vsem tistim, ki to potrebujejo. "Po drugi strani pa bomo z ognjemetom lahko razveselili veliko ljudi," je poudarila. Zagotovila je še, da obiskovalci Ljubljane letos za ognjemet nikakor ne bodo prikrajšani - tudi če jo bo zagodla pregovorna ljubljanska megla -, saj bo ognjemet letos prvič viden tudi v megli.

Ob tem nas je zanimalo tudi, koliko denarja so v mestnih občinah namenili za praznično okrasitev. Najdražje je praznično vzdušje v Ljubljani, kjer je za okrasitev znova poskrbel Zmago Modic, in sicer 166.666 evrov + DDV - toliko kot lani.

Precejšen finančni zalogaj predstavlja tudi praznična okrasitev v Celju, kjer bo predvidoma stala 90.000 evrov (lani skoraj polovico manj, 50.000 evrov), pri čemer pa v tamkajšnjem turističnem društvu, Zavodu Celeia, pojasnjujejo, da je bila velika večina svetlobnih elementov starih tudi 10 let in so že lani "kot po tekočem traku" pregorevali, zadnji dve leti pa so kupovali le, kar je bilo res nujno, zato "zalog" nimajo, poleg tega pa so letos okrasili tudi dele meste, ki so jih v preteklih letih zaradi tam potekajočih gradbenih del izpuščali, na primer Krekov trg.

V Kranju pojasnjujejo, da so stroški okrasitve mesta enaki lanskim - za postavitev, okrasitev in menjavo dotrajanih lučk in okraskov so odšteli okoli 38.000 evrov, pri čemer bo "celoten strošek, če prištejemo še demontažo in porabo elektrike, okoli 80.000 evrov". V Novem mestu so nam povedali, da so letos za praznično okrasitev odšteli okoli 12.000 evrov.

Središče Velenja, Kardeljev trg in Staro Velenje ter drevesa ob Šaleški cesti, dve večji krožišči in Šaleški grad bodo do sredine anuarja z lučkami olepšani za 25 tisoč evrov. V Murski Soboti pa so za melenkostno posodobitev praznične okrasitve odšteli 5.000 evrov.

Na Ptuju so za božično-novoletno okrasitev za mestno tržnico, izdelavo novih rožic in linij (npr. neba), prevoze smrek in montažo okrasitve odšteli dobrih 26 tisočakov, v Slovenj Gradcu pa precej manj - 6.800 evrov -, kar pomeni, da so lanske stroške zmanjšali za 15 pdstotkov, so pojasnili. Novo Gorico bo praznična razstveljava stala 20.000 evrov.