V vili so svoj čas prebivali največji hollywoodski zvezdniki. Foto: Reuters
V vili so svoj čas prebivali največji hollywoodski zvezdniki. Foto: Reuters
Savdski kralj ima s francoskimi oblastmi prav prisrčne odnose. Foto: EPA
Območje vile francoska policija strogo varuje. Foto: Reuters

Kralj Salman bi moral v Vallaurisu, kjer ima tik ob obali družinsko vilo, po prvotnih načrtih preživeti tri tedne, a je zaradi nepredvidenega odpora domačinov zdaj že odpotoval v Maroko, ki bi moral biti naslednja etapa njegovega dopusta.

Po navedbah predstavnika tamkajšnjih oblasti Philippa Castaneta je s kraljem odpotovala tudi polovica njegovega spremstva, ni pa pojasnil, kaj je bil vzrok nenadnega odhoda in ali se kralj namerava v Francijo vrniti. Vir, blizu savdske delegacije, sicer trdi, da kraljev odhod ni povezan z medijsko gonjo ter da kralj spoštuje Francoze in upa, da se bo vrnil prihodnje leto za canski filmski festival. Po navedbah vira je bil tudi sam obisk usklajen s francoskimi oblastmi.

Sporno tudi dvigalo
Naj spomnimo: prebivalci Vallaurisa so ostro nasprotovali zaprtju javne plaže Mirandole in začasni namestitvi dvigala od plaže do savdske vile. Županja mesta Michelle Salucki je zaradi "nedovoljene gradnje na javni površini", ki je zajemala tudi gradnjo betonske ploščadi, celo poslala protestno pismo francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu. Dvigalo naj bi v odstranili v prihodnjih tednih, je pojasnil Castanet.

Prihod savdskega monarha s tisočglavim spremstvom je izzval različne odzive tamkajšnjega prebivalstva - nekateri poslovneži in trgovci so pozdravili zagon lokalnih podjetij, ki bi jim ga kralj zagotovil, medtem ko so "navadni smrtniki" zaprtje plaže označili za kršitev francoskih zakonov o enakopravnosti.

Že pred napovedanim kraljevim prihodom so krajani predsedniku Hollandu in drugim vidnejšim socialističnim politikom pisali pismo, v katerem so zahtevali, da vlada spet odpre plažo, katere del je rezerviran za nudiste. "Naj spomnimo, da je to naravno območje, kot vsa javna obalna območja, neodtujljiva javna dobrina, od katere morajo imeti koristi vsi - prebivalci, turisti, Francozi, tujci, prebivalci in popotniki," so zapisali.

Bela palača na vodi
Okoli savdskega obiska se je prejšnji teden še dodatno dvignil prah, ko naj bi francoske oblasti dve policistki, določeni za varovanje območja, prosile, naj odideta, ker si Savdijci niso želeli, da jih varujejo ženske.

Vila, nekoč znana kot Château de l’Horizon, je bila zgrajena v 30. letih prejšnjega stoletja in ima zasebno marino, v njej pa so svoj čas letovali vsi: od Winstona Churchilla do številnih hollywoodskih zvezdnikov. V njej je, denimo, diva zlate dobe Hollywooda Rita Hayworth leta 1949 praznovala svojo poroko s pakistanskim princem Alijem Khanom, revija Punch pa jo je ob odprtju opisala kot "belo palačo na vodi".

Francija zadnje tri leta goji dobre odnose s Savdsko Arabijo in drugimi zalivskimi državami - predvsem zaradi podobno ostrih stališč do Irana in podobnih stališč glede krize po Bližnjem vzhodu. Pariz tudi začenja opažati gospodarske koristi te naveze v obliki dobičkonosnih pogodb v energetskem in obrambnem sektorju.

To potrjujejo tudi izjave Michela Chevillona, predsednika lokalnega združenja hotelskih upravnikov, ki je za časopis Nice Matin ob visokem obisku povedal: "Ko pride kralj, sledijo še drugi Savdijci ... Rezervirajo po 20, 30, 60 sob naenkrat ... skupaj od 500 do tisoč sob. Ta posel nam ni kar padel v naročje. Prizadevali smo si zanj. In v nasprotju z vsesplošnim prepričanjem rezultati ne koristijo le butikom Chanela in Diorja. Savdijci imajo zelo močno potrošno moč in ne štejejo denarja. Vsak dan naročijo po 10.000-15.000 rož in na stotine limuzin, ki zagotavljajo službo prav toliko voznikom."
Nasprotniki savdske "okupacije se s Chevillonom ne strinjajo in trdijo, da gre velika večina savdskega denarja v sosednji Cannes, kjer je nastanjen dobršen del kraljevega spremstva.