Artura je vročina zdelala. Foto: YouTube
Artura je vročina zdelala. Foto: YouTube

Njegova usoda - živi sam v betonskem, ograjenem živalskem vrtu v argentinski Mendozi na severu države, kjer se živo srebro povzpne tudi do 40 stopinj Celzija - je spodbudila zbiranje podpisov za njegovo selitev v Kanado.

Potem ko so se na svetovnem spletu pojavile fotografije in posnetki žalostnega medveda, je peticijo za rešitev Artura, to je njegovo preselitev v Kanado, kjer so vremenske razmere zanj ugodnejše, podpisalo že skoraj 400.000 ljudi.

Na fotografijah in posnetkih je mogoče videti 29-letnega Artura, kako popolnoma izčrpan od vročine brezvoljno leži v kletki. Veterinarji menijo, da kaže vse znake globoke depresije, in so zelo zaskrbljeni za njegovo zdravje.

Direktor živalskega vrta je sicer ob začetku leta dejal, da je Arturo prestar za selitev, a to številnih ljudi, med njimi znane osebnosti, ni odvrnilo, da so začele zbirati podpise za njegovo selitev v bolj mrzle kraje.

Arturo se je zdravstveno stanje občutno poslabšalo pred dvema letoma, ko je poginila njegova samica Pelusa, s katero sta si delila kletko.

V živalskem vrtu v kanadskem Winnipegu, kjer so nedavno odprli Mednarodni center za zaščito severnih medvedov, so sporočili, da je Arturo pri njih dobrodošel, vendar pa mora odločitev o njegovi selitvi sprejeti argentinska vlada.