Ena izmed popzvezdnic nove generacije, ki se bori z napadi panike, je tudi Selena Gomez. Foto: Reuters
Ena izmed popzvezdnic nove generacije, ki se bori z napadi panike, je tudi Selena Gomez. Foto: Reuters
false
O paničnih napadih so se mediji razpisali potem, ko je o njih začel javno govoriti Zayn Malik. Foto: Reuters

nedavno odpovedal koncert v Dubaju zaradi "velikega napada panike", Selena Gomez gre zaradi njih na odmor, nanje pa niso imune niti članice hiperproducirane dekliške skupine Fifth Harmony.

Vedno več mladih popzvezdnikov se ukvarja s svojimi strahovi nastopanja pred velikim številom oboževalcev. Tom Chaplin, nekdanji pevec skupine Keane, ki svojo glasbeno pot nadaljuje samostojno, je v pogovoru za BBC Radio 5 dejal: "Upam, da jih bo vedno več spregovorilo o njih. Mislim, da je v modernem načinu življenja veliko pritiska na ljudi. Mislim, da je facebookovske generacija obsedena z idejo, da morajo predstaviti svojo popolno podobo, in to jih odmika od pristnosti."

Ob tem je še dodal, da je pomembno, da ljudje delajo napake. "Pomembno je, da poveš ljudem, da se počutiš žalosten ali pa da si na tleh," je še dodal pevec. Koncertni promotor Harvey Goldsmith je ob tem poudaril, da je "neverjetno pogosto", da za paničnimi napadi trpijo prav glasbeniki.

"Ko izvajalci nastopajo na velikih koncertih in je občinstvo kar malce razočarana, če zamujajo - je ta zamuda, ker se borijo z napadi, preden gredo na oder. Po navadi gredo na oder 15-20 minut kasneje - še posebej v velikih mestih, kot je London, ali v domačem kraju, ker se morajo pripraviti, da napadejo oder," je priznal Goldsmith.

Morda so napadi panike še najbolj presenetljivi pri Maliku, ki je z One Direction osvajal velike stadione od leta 2010. Prvič jih je dobil junija, ko bi moral nastopiti na festivalu Summertime Ball, toda ga je odpovedal. "Enkrat ko doživijo panični napad v določenem trenutku, se ta vrne v podobnem trenutku," je dejala vodja dveh britanskih organizacij, ki se ukvarjajo z duševnim zdravjem, Nicky Lidbetter.

Psihološke priprave pri glasbenikih svetovnega kova so tako podobne kot pri športnikih. "Vidite pa lahko tudi manj varne načine spoprijemanja z resničnostjo, kot so mamila in zdravila, ki so odgovor na povišano raven adrenalina v telesu glasbenika," je še dodala Lidbetterjeva.