Papež se je odrekel še eni razkošni rezidenci. Foto: EPA
Papež se je odrekel še eni razkošni rezidenci. Foto: EPA

Odstopil jo je turistom, kot muzej jo bodo tako uradno odprli 21. oktobra.

Obiskovalci si bodo lahko v nekdanji papeški poletni rezidenci ogledali spalnico papežev in zasebno kapelico, kjer so lahko molili v miru. Na ogled bosta tudi knjižnica in pisarna, kjer so papeži poleti sprejemali goste.

Dele papeške palače so si turisti lahko ogledali že doslej, a še nikoli niso imeli dostopa do zasebnih prostorov papežev. Papeško vilo v Castel Gandolfu si bo mogoče ogledati s posebno vstopnico za Vatikanske muzeje.

Papež v nasprotju s svojimi predhodniki - zelo rada sta se na posestvo zatekala Janez Pavel II. in Benedikt XVI. - v apostolski palači ni nikoli čisto zares počitnikoval. Od svojega imenovanja 2013 jo je obiskal le nekajkrat, nikoli pa ni tam prenočil. Kot pišejo italijanski mediji, papež že od samega začetka zavrača ves tradicionalni blišč papeževanja.

Papeževa organska kmetija na ogled
Posestvo, ki je od Rima oddaljeno okoli 25 km, je v lasti Svetega sedeža od leta 1596, poletno rezidenco pa je v njej uredil papež Urban VIII. Rezidenca je znana tudi kot kraj, kjer je 6. avgusta 1978 umrl papež Pavel VI.

Skozi stoletja se je posest razširila na današnjih več kot 55 hektarjev. Frančišek je leta 2014 za javnost odprl vrtove na posesti, a le za skupine ob predhodni rezervaciji.

Od lani pa se lahko turisti s posebnim belim vlakom odpeljejo na ogled posesti in papeške vile, ob tem pa si ogledajo papeževo ekološko kmetijo, kjer živijo krave, kokoši proste reje, petelini in papeške čebele.

Kako je videti palača Castel Gandolfo, si lahko pogledate spodaj.