Založba bi za avtorske pravice do leta 2030 zaslužila še več kot 12.5 milijonov evrov. Foto: Reuters
Založba bi za avtorske pravice do leta 2030 zaslužila še več kot 12.5 milijonov evrov. Foto: Reuters

"Pojte jo na glas, pojte jo ponosno, pojte jo zastonj," so po sodniški odločitvi dejali predstavniki odvetniške pisarne Donahue Fitzgerald, ki je zastopala tožnike. Odvetnik Daniel Schacht je poravnavo označil za veliko zmago javnosti in glasbenikov, ki želijo izvajati to priljubljeno pesem.

Spor se je vlekel iz leta 2013, ko so filmski ustvarjalci začeli preverjati zgodovino skladbe, pri tem pa jim je založba Warner/Chappell za uporabo pesmi izdala račun za skoraj 1.400 evrov.

Zato je bila vložena tožba v imenu vseh, ki so v preteklosti že morali plačati za uporabo skladbe. Postopek na zveznem sodišču v Los Angelesu se je končal s poravnavo in izjavo, da pesem zdaj dokončno prehaja v javno domeno.

Založba je sicer plačilo avtorskih honorarjev terjala od ljudi, ki so z njenim predvajanjem ustvarjali prihodek, nikoli pa naj ne bi denarja zahtevala od tistih, ki so pesem prepevali na zasebnih rojstnodnevnih zabavah.

Skladbo naj bi konec 19. stoletja spesnila Patty Hill, vzgojiteljica v otroškem vrtcu v Kentuckyju, ob pomoči svoje sestre Milfred Hill. Tožniki so med drugim trdili, da je pesem nastala že veliko prej in da je nista napisali sestri Hill.

Do leta 2030, ko bi se avtorske pravice iztekle, bi založba zaslužila še več kot 12,5 milijona evrov.