Vrhunec Blejskih dnevov bo nocoj, na Blejsko noč. Blejsko jezero in grad bosta ponovno odeta v barve tisočerih lučk in ognjemeta. Foto: BoBo
Vrhunec Blejskih dnevov bo nocoj, na Blejsko noč. Blejsko jezero in grad bosta ponovno odeta v barve tisočerih lučk in ognjemeta. Foto: BoBo
Obiskovalci Piva in cvetja bodo nocoj lahko prisluhnili Georgeu Clintonu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Čipkarski dnevi, ki so posvečeni najbolj prepoznavnemu izdelku v Železnikih, so največja tradicionalna prireditev tamkajšnjega turističnega društva. Njegov najbolj aktivni del so prav klekljarice, ki ohranjajo več kot stoletno tradicijo čipkarstva. Foto: MMC RTV SLO

Nocoj sta Blejsko jezero in grad "zažarela" - 15.000 lučk v jajčnih lupinah (v nekaj mesecih jih izdela domačin Andrej Vidic), ki veljajo za posebnost Blejske noči, je na jezeru zasvetilo ob 22. uri. uro pozneje pa bo nebo nad največjo blejsko prireditvijo razsvetlil še ognjemet.

Za glasbeni del večera, ki na Bled pritegne na tisoče obiskovalcev, je poskrbela Nuša Derenda s spremljevalno skupino. Potekal je tudi galakoncert nagrajencev mednarodnega pevskega tekmovanja za otroke, najstnike, mladino in odrasle Blejski zlati mikrofon z gosti. Obiskovalce Blejske noči so razveseljevali še lajnarji iz različnih evropskih držav, ki se bodo na Bled podali iz Kranja, kjer je 2. mednarodni lajnarski festival.

Na Blejskih dnevih, ki so se začeli v petek in se končujejo v nedeljo, se letos premierno predstavlja tudi nova destinacijska blagovna znamka Okusi Bleda, ki so jo na podlagi kulinaričnega vodnika etnologa Janeza Bogataja zasnovali blejski hotelirji. Namen njihovega povezovanja je obuditi tradicionalno kulinariko in razširiti vedenje o narodnih jedeh, pripravljenih in predstavljenih na sodoben način.

Za Blejske dneve so gostinci pripravili jedi v obliki ulične prehrane. Da bi lahko obiskovalci poskusili čim več krajevnih specialitet, pa so se odločili za večjo cenovno dostopnost in plačilo s posebnimi cekini.

Dr. Funkenstein v Laškem
Veselo jetudi v Laškem, kjer se nadaljuje jubilejni festival Pivo in cvetje - na osrednjem odru je nastopil ameriški funkglasbenik George Clinton. Dr. Funkenstein, kot ga tudi poimenujejo, na stari celini ni pogosto gostoval, koncert v Laškem pa bo njegov edini nastop v tem delu Evrope. Glasbenik, ki bo tri dni po nastopu v Laškem dopolnil 73 let, je na oder stopil z več kot poldrugim ducatom spremljevalnih glasbenikov.

Obisk Laškega je bil za poslušalce edinstvena priložnost, da v živo slišijo skladbe, kot so (I Wanna) Testify, Atomic Dog, Flash Light in Give Up the Funk (Tear the Roof off the Sucker). Clintonova pot po Evropi je namreč orientirana na sever in zahod: nastopil bo še v Franciji, Španiji, Nemčiji, na Nizozemskem, v Veliki Britaniji in Skandinaviji.

Letošnja prireditev Pivo in cvetje močno stavi na glasbeni program, temu primerno so si za geslo izbrali stavek Hočem dobro glasbo! Ob številnih glasbenih zasedbah, ki se bodo v Laškem zvrstile od četrtka do nedelje, so na vrhu seznama še skupine The Winery Dogs, Trigerfinger, Bajaga & Instruktori, Steve Stevens Beer Band, Šank Rock, Parni valjak in Soul Fingers.

Čipkarski dnevi v Železnikih
V Železnikih pa ta konec tedna potekajo tradicionalni, tokrat že 52. Čipkarski dnevi, kjer so na številnih razstavah predstavili klekljane mojstrovine. Na prireditvi postrežejo z vrsto kulturnih, etnoloških, športnih in zabavnih dogodkov.

Za njimi je že tradicionalna nogometna tekma ledik: oženjeni, v kateri se bodo pomerili samski in poročeni. Predstavili so tudi star običaj pobiranje kranceljnov in kovanje žebljev. Nastopila pa sta Pihalni orkester Železniki in skupina Gadi. Vrhunec praznovanja bo v nedeljo, ko se bodo na tekmovanju pomerile klekljarice iz vse Slovenije, zanimiv pa bo tudi klekljarski sprevod od Češnjice do plavža, saj ga bodo spremljali konjeniki, starodobniki in pihalni orkestri z mažoretkami.