31-letniku je v prvo uspelo, iz športnih voda se Rus seli v politične vode. Foto: EPA
31-letniku je v prvo uspelo, iz športnih voda se Rus seli v politične vode. Foto: EPA
Pete Sampras
Sampras meni, da bo Marat v naslednjih dvajsetih letih postal ruski predsednik. Foto: EPA

Nekdanji najboljši teniški igralec sveta Marat Safin je na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Rusiji dobil dovolj glasov, da je bil izvoljen v dumo. Volivci iz pokrajine Nižni Novgorod, ki je približno 500 kilometrov oddaljena od Moskve, so namreč dvakratnemu zmagovalcu turnirjev namenili zadostno število glasov za sedež v 450-članski dumi.

"Dolgo časa sem premišljeval o odhodu v politiko. Lahko bi se še naprej kopal v soju žarometov, snemal reklame in bil zvezda družabnega življenja, to ni moj slog. Politika je povsem drugo življenje, nov način razmišljanja in delovanja, povsem različen od tenisa," je po izvolitvi v dumo izjavil Safin.

V dumi številni športniki
Postavni Rus, ki je bil poleg svojega talenta v času svoje aktivne kariere v tenisu znan tudi po svojem vročem temperamentu (izpadi na igrišču, lomljenje loparjev, prepiri s sodniki ...) je sicer kandidiral na listi Enotna Rusija premiera Vladimirja Putina, ki je na svojo strankarsko listo uvrstil številne nekdanje športne zvezdnike.

Teniški igralec se je tako v parlamentu pridružil številnim nekdanjim nosilcem odličij z olimpijskih iger ali svetovnih prvenstvih, kot so umetnostni drsalec Anton Siharulidze, ritmičarka Alina Kabajeva, hitrostna drsalka Svetlana Žurova, gimnastična prvakinja Svetlana Horkina ter nekdanji svetovni boksarski prvak v težki kategoriji Nikolaj Valujev.

Safin se je upokojil leta 2009, v karieri pa je osvojil dva turnirja za grand slam – leta 2000 v New Yorku in 2005 v Avstraliji. Vrhunec kariere je doživel v letih 2000 in 2001, ko je bil tudi devet tednov na vrhu računalniške lestvice ATP. Skupno je Safin v poklicnem tenisu preživel 13 sezon, zmagal pa na 15 turnirjih ATP.