Piškotna pošast je ukadeni piškot očitno le vrnila. Foto: EPA
Piškotna pošast je ukadeni piškot očitno le vrnila. Foto: EPA
Piškotna pošast
Werner M. Bahlsen se je javno obrnil na Piškotno pošast in jo prosil, naj vrne ukradeni piškot. Ta ga je nazadnje le uslišala. Foto: EPA

Na spomeniku pred univerzo Leibniz v nemškem Hannovru so odkrili zlati piškot, ki bil zavit v rdečo pentljo - čakajo še na uradno potrditev policije, a vse kaže, da gre za zaščitni znak slavnega proizvajalca piškotov Bahlsen, ki so ga ukradli konec januarja.

Kraja 20 kilogramov težkega in 100 let starega pozlačega maslenega piškota iz brona, je povzročila veliko zanimanje medijev in javnosti, še posebej po tem, ko je tat, ki se je poimenoval Piškotna pošast, na uredništvo časnika Hannoversche Allgemeine Zeitung (HAZ) poslal sporočilo o odkupnini, ki pa je bilo še bolj nenavadno kot tatvina.

Piškotna pošast zahtevala piškote za bolne otroke
Od podjetja Bahlsen je v pismu, sestavljenem iz besed in črk, izrezanih iz časopisa, zahteval, da vsem otrokom v bolnišnicah v Hannovru podari maslene piškote, oblite s čokolado. Ker je Bahlsen v zameno za informacije o kraji obljubil tudi 1.000 evrov nagrade, je Piškotna pošast zahtevala tudi, da mora podjetje ta denar nakazati lokalnemu zavetišču za živali.

Oglasil se je tudi predstavnik mestne otroške bolnišnice, ki pa je Piškotno pošast pošteno okrcal. Dejal je namreč, da je podjetje Bahlesn bolnišnici veliko pomagalo že pred tem in samo od sebe, zato taka "spodbuda", ki jo je označil za navadno izsiljevanje, ni bila potrebna.

Piškot ni več v rokah ugrabitelja
Direktor podjetja Werner M. Bahlsen, ki je ostro zanikal, da gre za lažno ugrabitev in tako le za marketinško potezo podjetja, se je po prejetem pismu o "odkupnini" javno obrnil na Piškotno pošast in jo prosil, naj vrne ukradeni piškot. Njegova prošnja je nato le omehčala srce Piškotne pošasti, saj je časnik HAZ včeraj dobil novo sporočilo: "Ker ima Werni piškot tako rad kot jaz in ker zdaj ves čas joče in ga strašno pogreša, ga bom vrnil," je zapisala Piškotna pošast.

Obljubo je držala, saj se je piškot danes pojavil na spomeniku sredi mesta. Nemški mediji pa se zdaj sprašujejo, ali bo Werner M. Bahlsen držal svojo obljubo - takoj po tem, ko se je pojavilo prvo pismo Piškotne pošasti, je napovedal donacijo podjetja v obliki 52.000 paketov maslenih piškotov za 52 dobrodelnih ustanov, če bodo pozlačeni piškot dobili nazaj. Piškotna pošast se na to njegovo ponudbo ni nikoli odzvala, zato ugibajo, kaj bo Werner storil zdaj.