Kim ob sončnem vzhodu pogleduje v daljavo z vrha skoraj tritisočaka. Foto: Reuters
Kim ob sončnem vzhodu pogleduje v daljavo z vrha skoraj tritisočaka. Foto: Reuters
Kim Džong Un
Sprejem pilotov v snegu in mrazu. Foto: Reuters
Kim Džong Un
Razlog Kimovega skrivnostnega izginotja pred nekaj meseci še vedno ni znan. Foto: Reuters

Na moč nenavadne so namreč fotografije, ki so jih iz Pjongjanga poslali v svet. Na njih namreč 33-letni voditelj te komunistične trdnjave stoji nasmejan na vrhu zasnežene gore, a njegova oprava je vse prej kot alpinistična ali vsaj pohodna. Ob sončnem vzhodu na vrhu Paektuja namreč pozira v svoji tradicionalni opravi - lakastih čevljih, črnih hlačah in dolgem črnem plašču.

Dokaz je več kot sto pilotov
A severnokorejski mediji niso pustili niti trohice dvoma. Sporočili so, da je Kim vrh osvojil skupaj z več kot sto piloti bojnih letal in najuglednejšimi strankarskimi predstavniki. "Osvojitev Paektuja predstavlja dragoceno zabavo za dušo, ki je močnejša od katerega koli jedrskega orožja," je po poročanju tamkajšnjega časopisa Rodong na gori dejal svojim pilotom. Kim se je za pot odločil prav zato, da je počastil pilote vojske Ljudske republike Koreje, ki so uspešno končali urjenje na tem območju.

Na najvišji gori obeh Korej naj bi bil rojen tudi Kimov oče Kim Džong Il, čeprav nekateri zgodovinarji trdijo, da je bil v resnici rojen v Rusiji. Mt. Paektu je vulkanskega izvora in leži ob meji s Kitajsko, ta gora pa ima v severnokorejski kulturi posebno mesto, saj jo častijo že vrsto let. V propagandne namene jo uporablja tudi vladajoča dinastija, saj velja, da se po članih dinastije Kim "pretaka kri z gore Paektu", piše BBC.

Vozil naj bi že pri treh letih!
Mladi in nepredvidljivi voditelj, o katerem v zahodnih medijih kroži kup nepreverjenih govoric, se sicer rad odpravi na teren, med ljudi, kjer obiskuje različne tovarne, obrate in običajne ljudi, vsak njegov korak in vsako njegovo besedo pa v svoje beležke skrbno zapisujejo njegovi najtesnejši sodelavci. S tem se želi pred svojimi sodržavljani pokazati kot zelo delaven voditelj, poln energije, ocenjujejo zahodni mediji.

Nedavno je bilo sicer v severnokorejskih medijih mogoče tudi prebrati, da je Kim Džong Un znal voziti avtomobil že pri treh letih, režim pa je nedavno postregel tudi s podatkom, da je njegov oče Kim Džong Il, ki je umrl leta 2011, že prvič, ko je igral golf, v prvem poskusu zadel enajst lukenj.

Medtem ko voditelj in elita živijo razsipno življenje, pa je resnično stanje v državi popolnoma drugačno. Po podatkih Združenih narodov kar dve tretjini prebivalcev, kar je 16 milijonov, živi v lakoti in revščini.