Ples bo Dunaju prinesel milijone. Foto: EPA
Ples bo Dunaju prinesel milijone. Foto: EPA

Do sredine februarja se bo zvrstilo 450 prireditev s plesi za vse okuse, plesno sezono pa bo 21. novembra odprl ples v Mestni hiši, ki ga pripravlja Rdeči križ.

Med vrhunci plesnega dogajanja organizatorji izpostavljajo silvestrski ples v palači Hofburg, ples Dunajskih filharmonikov 22. januarja v Musikvereinu in znamenit operni ples, ki bo 12. februarja v Dunajski državni operi.

Kot je pokazala raziskava Dunajske gospodarske zbornice, bo letošnji prihodek od številnih plesov kljub krajši sezoni primerljiv z lanskim letom. Plesi poživijo gospodarsko šibkejše obdobje v januarju in februarju, zato so pomembni za dunajska podjetja. Tako hotelirji kot tudi gostinci, cvetličarji, taksisti, krojači, frizerji in plesne šole si veliko obetajo od gostov z vsega sveta.

Okoli 380.000 obiskovalcev plesnih prireditev je Dunajčanov, 65.000 jih pride iz drugih avstrijskih zveznih dežel, 55.000 pa iz tujine.

En plesalec - 250 evrov zaslužka
Na račun plesne sezone na Dunaju naštejejo 90.000 prenočitev. Posamezen gost na plesni prireditvi zapravi v povprečju 250 evrov, od tega ga 60 evrov stane vstopnica, 70 evrov porabi za hrano in pijačo, deset za taksi, 25 odšteje za frizerja in kozmetiko, 15 za večerjo dan prej, 70 pa še za garderobo, nakit ali plesni tečaj.

Navdušenje nad plesnimi prireditvami iz leta v leto narašča. Leta 2010 so našteli 450.000 gostov in 102 milijona evrov prihodka, letos pa naj bi ta znesek močno presegli.