Anthony Kiedis v spotu za pesem Under The Bridge. Foto: Youtube
Anthony Kiedis v spotu za pesem Under The Bridge. Foto: Youtube
Most, o katerem poje Kiedis. Foto: vulture.com

Most stoji v MacArthur Parku v Los Angelesu, kjer je skupina skupaj z režiserjem Gusom Van Santom tudi posnela videospot za uspešnico, našel pa ga je Mark Haskell Smith s spletnega portala Vulture.com.

RHCP so svojo veliko uspešnico kot singel izdali leta 1992, pevec skupine Anthony Kiedis pa se je v njem lotil svoje vsem dobro znane odvisnosti od mamil in, kot piše v njegovi avtobiografiji Scar Tissue, popisal dan, ko je končal na samem dnu, ko se je "v središču mesta z je**** gangsterji pod mostom 'zadeval' s kokainom".
Teža popa
Kiedis nikdar ni želel izdati točne lokacije opisanega dogajanja. "Nekje v središču je, a ni pomembno, kje točno. Nočem, da ga ljudje iščejo," je dejal za revijo Rolling Stone leta 1992, morda ne ravno pripravljen, da bi se rodil nov popobjekt čaščenja iz enega najmračnejših trenutkov v njegovem življenju.

Under The Bridge z albuma Blood Sugar Sex Magik je bil prelomnega pomena za RHCP, saj je postal njihova prva mainstream uspešnica. Pesem je dosegla platinasto naklado, skupaj z videom pa je izstrelila nekdanjo underground hard funk skupino med največje rockzvezdnike.
Kot piše Vulture, da je ta velikanski mednarodni uspeh vzniknil iz resnično temačnega kraja, pesmi daje patos in težo, ki je večina popglasbe ne premore.

Kot zanimivost: v avtomobilu, ki ga vidimo v spotu, se je v času snemanja s skupino vozil njihov kolega, igralec River Phoenix, ki je leto dni pozneje umrl zaradi prevelikega odmerka mamil.