Guy Laliberte predaja posel, ki je zaznamoval njegovo življenje. Foto: EPA/Reuters
Guy Laliberte predaja posel, ki je zaznamoval njegovo življenje. Foto: EPA/Reuters
Od ustanovitve leta 1984 je Cirque du Soleil pritegnil skoraj 160 milijonov gledalcev v več kot 330 mestih v okoli 48 državah. Foto: EPA/Reuters

Konzorcij investitorjev z ameriškim investicijskim velikanom TPG Capital na čelu je podpisal dogovor o nakupu večinskega lastniškega deleža kanadske zabaviščne družbe Cirque du Soleil.

V skladu z dogovorom bo TPG po poročanju kanadskih medijev pridobil 60-odstotni delež v podjetju, v okviru katerega nastopa slovita istoimenska umetniška in akrobatska skupina. Kitajski Fosun Capital Group, del konglomerata Fosun International, bo s poslom postal 20-odstotni lastnik, 10-odstotni delež pa bo končal v rokah quebeških oblasti prek njihovega investicijskega sklada Caisse de depot et placement.

Laliberte, ki ostaja manjšinski delničar, bo v cirkusu še naprej zagotavljal "strateški in kreativni prispevek", navaja izjava. Cene posla niso razkrili, neuradno pa je Laliberte večinski delež prodal za okoli 1,5 milijarde dolarjev. "Po 30 letih gradnje znamke Cirque du Soleil smo zdaj našli prave partnerje v družbah TPG, Fosun in Caisse," je v izjavi poudaril Laliberte. Prepričan je, da bodo novi lastniki družbi pomagali pri doseganju nove faze njenega razvoja. Kot je še poudaril, Cirque du Soleil temelji na prepričanju, da umetnost in posel skupaj lahko prispevata k ustvarjanju boljšega sveta.

Novi lastniki nameravajo med drugim okrepiti navzočnost Cirque du Soleila na Kitajskem. Prav tako želijo razširiti licenčne dogovore in okrepiti digitalne medijske vsebine in prodajo vstopnic za spektakle.

Transakcija naj bi bila končana v tretjem četrtletju. Kupci so se zavezali, da bo mednarodni kreativni in upravni sedež družbe ostal v Montrealu, kjer za Cirque du Soleil dela okoli 1.400 ljudi.