Ameriška križarka naj bi v Havani pristala danes. (Fotografija je simbolična) Foto: Reuters
Ameriška križarka naj bi v Havani pristala danes. (Fotografija je simbolična) Foto: Reuters

Ladja družbe Carnival Cruises z okoli 700 potniki na krovu bo na sedemdnevnem križarjenju, ki ga je začela v Miamiju, obplula državo in se pri tem ustavila v Havani, Santiagu de Cubi in Cienfuegosu.

Odločitev o umiku prepovedi ustavljanja ameriških ladij na križarjenjih so oblasti v Havani sprejele konec aprila. Sprva so napovedale, da bodo kubanskim izgnancem in kubanskim Američanom, rojenim na Kubi, prepovedale plovbo na ladji, a so se nato omehčale.

Odnosi med ZDA in Kubo so se po začetku otoplitve konec leta 2014, ki sta ga sprožila ameriški predsednik Barack Obama in kubanski predsednik Raul Castro, že precej izboljšali. Obama je Kubo med drugim črtal s seznama držav podpornic terorizma ter s seznama držav s slabo pristaniško varnostjo. Američani lahko z obiska Kube prinesejo domov za do 400 dolarjev vredno blago, od tega za do 100 dolarjev cigar in ruma.

Obnavljajo se poštna povezava in redne zračne povezave. Odpravili so tudi finančno osamitev Kube, ki zdaj lahko spet opravlja mednarodna nakazila.