V Ljubljani so tekači štartali ob 13. uri. Foto: BoBo
V Ljubljani so tekači štartali ob 13. uri. Foto: BoBo
83 let ima, a še vedno teče
Tek Krila za življenje po vsem svetu

sledovalno vozilo.

V Ljubljani je na Kongresnem trgu štartalo več kot 4.000 tekačev. Tako kot pretekla leta tečejo do nakupovalnega središča BTC, pot pa jih potem vodi v smeri Kamniško-Savinjskih Alp, mimo Domžal, Kamnika, Cerkelj na Gorenjskem, Smlednika ...

Globalni dobrodelni tek fundacije za raziskovanje poškodb hrbtenjače Wings for Life poteka en dan v letu istočasno na več lokacijah po svetu in z istim ciljem - zbrati denar za pomoč pri iskanju zdravila za poškodbe hrbtenjače. Te so najpogosteje posledica prometnih nesreč ali padcev, zaradi česar so številni vezani na invalidski voziček.

Tečeš, kolikor lahko
V tej posebni tekmi sodelujoči tečejo, kolikor daleč zmorejo, dokler jih ne prehiti premikajoča ciljna črta oz. zasledovalno vozilo, ki lovi tekače po celotni trasi in postopoma pospešuje, dokler ne ujame vseh tekačev. Zasledovalno vozilo starta pol ure za tekači in sprva vozi 15 kilometrov na uro, čez dve uri pa pospeši na 35 kilometrov na uro.

Za tiste, ki se ne morejo udeležiti teka na uradni lokaciji, pa bi vseeno želeli sodelovati, je na voljo mobilna aplikacija, s katero lahko tečejo po svoji trasi, aplikacija pa simulira zasledovalno vozilo v realnem času.

Lani je bil najboljši tekač Italijan Giorgio Calcaterra, ki je v okolici Milana pretekel rekordnih 88,44 kilometra. Med ženskami je bila najboljša Japonka Kaori Yashida, ki je pri Takashimi pretekla 65,71 kilometra. V Sloveniji sta zmagala Vid Senica (64,58 km) in Lucija Krkoč (50,84 km), z aplikacijo pa je najhitreje tekel Ukrajinec Andrey Bogutsky (43,33 km).

83 let ima, a še vedno teče
Tek Krila za življenje po vsem svetu