Ne na znamki ne na kovancu - kraljica Elizabeta II. je upodobljena na kavnem zrnu. Foto: EPA
Ne na znamki ne na kovancu - kraljica Elizabeta II. je upodobljena na kavnem zrnu. Foto: EPA

Umetnik, ki je znan po mikroskopskih skulpturah, je na kavnem zrnu izdelal dva milimetra veliko podobo, ki jo je mogoče razbrati le pod lupo, poroča STA.

Kot je danes povedal Wigan, je želel ob jubileju kraljice, katere podoba pogosto krasi zastavice in čajne skodelice, izdelati nekaj posebnega. Za izdelavo miniaturne podobe je potreboval več kot štiri tedne, delal pa je z drobcenim ročno izdelanim orodjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Namen tega enkratnega portreta kraljice na kavnem zrnu je počastiti pomemben kraljičin jubilej, upam pa, da bo še dolgo spominjal na njeno vladavino," je izjavil Wigan, ki je svojo kariero mikroumetnika začel že kot otrok.

"Že ko sem bil star pet let, sem izdeloval hišice za mravljice, saj sem si mislil, da nekje pač morajo živeti. Nato sem zanje začel izdelovati čeveljčke in klobučke. To je bil fantazijski svet, v katerega sem pobegnil," je dodal.

Sicer pa britanska kraljica ni edina, ki je bila deležna nenavadne upodobitve. Kot navaja dpa, so v preteklosti že upodobili Jezusa na krompirju, Devica Marija pa je bila deležna upodobitve na sendviču s sirom.