Od 6. aprila so prejeli že 11.000 klicev. Foto: AP
Od 6. aprila so prejeli že 11.000 klicev. Foto: AP

"Letos praznujemo 250 let od prepovedi cenzure, v čast obletnici smo vzpostavili telefonsko številko, na katero lahko pokličejo ljudje z vsega sveta in z naključnim Švedom govorijo o vsem," so sporočili s švedske turistične zveze.

Vodja zveze Magnus Ling je povedal, da klicatelji pokličejo na mednarodno telefonsko številko +46 771 793 336, nato pa jih povežejo z naključnim Švedom, ki si je na svoj mobilnik naložil aplikacijo. Pogovor lahko poteka prav o vsem: "Govorite o mesnih kroglicah, politiki, smučanju, ljubezni, alpinizmu, samomorih, modi, Nobelovi nagradi, o čemer koli, omejitev ni."

Številni Švedi so se za sodelovanje pri projektu odločili, ker tako lahko vadijo svojo angleščino. Med njimi je tudi Wilma, ki je od srede, ko so projekt zagnali, govorila že z več ljudmi z vsega sveta. "Nekateri me sprašujejo o straniščih na Švedskem, drugi o šolanju," je pojasnila.

Očitno je ideja naletela plodna tla, saj so na telefonsko številko od 6. aprila, ko so zagnali projekt, prejeli že 11.000 klicev, od tega jih je največ, 35 odstotkov, prišlo iz ZDA. Na drugem mestu je z 19 odstotki Turčija, sledijo pa ji Velika Britanija, Rusija in Avstralija, še poroča The Guardian.