Človek - najboljši prijatelj psa? Foto: EPA
Človek - najboljši prijatelj psa? Foto: EPA
Angelino Garzon
Garzon si je nakopal na glavo hude kritike. Pa saj ga bo potolažil njegov kosmatinec. Foto: EPA

Saj ni res, pa je. Drugi najpomembnejši politik v tej južnoameriški državi je v pogovoru za revijo Semana povsem brez slabe vesti ali zapletanja razkril, zakaj ne želi postati najvišji predstavnik svoje države v Braziliji. "Podnebje v brazilski prestolnici Brasilia je pretoplo, zato bi lahko škodovalo zdravju mojega psa. Je zelo kosmat, zato ne prenaša dobro vročine," je dejal Angelino Garzon in svojo odločitev še podkrepil z besedami: "Pes ni vladna last. Kamor koli grem jaz, gre tudi on."

S tem je sprožil precej grdih pogledov med državama, dobre dvostranske odnose pa je morala reševati celo kolumbijska zunanja ministrica Maria Angela Holguin, ki je Braziliji, največji trgovinski partnerici svoje države, poslala pisno opravičilo. Incident je opisala kot "zelo sramoten" in dejala, da jo je Garzon užalostil in razočaral.

Osebne težave pa take
Nesojeni veleposlanik je sicer pred tem kolumbijskemu predsedniku poslal pismo, v katerem je razložil, da nove službe ne more sprejeti iz "osebnih in družinskih razlogov", a velike naklonjenosti do svojega štirinožnega prijatelja ni izpostavljal. "Z izrazom 'osebne težave' bi človek pričakoval vse kaj drugega kot je skrb za počutje svojega psa. Več kot očitno je, da ne razume, kako pomembna je Brazilija za Kolumbijo," je zaplet komentirala zunanja ministrica, ki jo skrbi, da bo njegov neposrečeni izgovor škodoval celotnemu ugledu države.

67-letni Garzon je sicer v začetku leta sporočil, da se na majskih predsedniških volitvah ne bo potegoval za nov mandat in da si bo predsednik Juan Manuel Santos moral najti novega podpredsedniškega kandidata. "Bolj si želim postati župan prestolnice Bogota ali mesta Cali. Kot župan imaš večji vpliv in lažje izboljšaš življenja ljudi kot podpredsednik države."