Palmam pred koprsko osnovno šolo bodo dodali nekaj sveže zemljine, okrog katere bodo postavili podporni zidek. Foto: Osnovna šola Koper
Palmam pred koprsko osnovno šolo bodo dodali nekaj sveže zemljine, okrog katere bodo postavili podporni zidek. Foto: Osnovna šola Koper

Palme, ki so bile po navedbah občinske službe za odnose z javnostmi že večkrat tarča vandalov, med letošnjo zimo pa sta jih prizadela burja in mraz, so sprva nameravali nadomestiti z novimi.

Presaditev osmih palm sorte Washingtonia robusta in nadomestitev z novimi iste vrste bi po napovedih občinske uprave stala med 18.000 in 20.000 evri. Palme so uslužbenci koprske Komunale že pripravili na presaditev, ob pregledu korenin pa so ugotovili, da so drevesa zdrava in dobro ukoreninjena.

V Kopru trenutno 107 tovrstnih palm
Palmam bodo dodali le nekaj sveže zemljine, okrog katere bodo postavili podporni zidek. Tiste, ki so jih prizadeli požigi, bodo sanirali z odstranitvijo vrhnje plasti lubja, so sporočili iz občinske službe za odnose z javnostmi. V načrtu je sicer tudi presaditev nekaj poškodovanih palm s Pristaniške ulice in ene s Cankarjeve ulice.

Koper je prve palme sorte Washingtonia robusta dobil ob prenovi Pristaniške ulice junija 2006. Pozneje so jih zasadili še na Cankarjevi ulici, pred koprsko osnovno šolo na cesti Zore Perello - Godina in na Vojkovem nabrežju. Trenutno je v Kopru zasajenih 107 palm omenjene sorte, ki so bile v preteklosti že večkrat tarča domnevno namernih požigov.

Koprski policisti so v letu 2009 našteli tri požige, v katerih je bilo skupno poškodovanih devet palm. Kljub zbiranju obvestil storilcev niso odkrili, so pojasnili s koprske policijske uprave. Letos prijav požigov palm še ni bilo.