Mariam Aziz je bila pred poroko z brunejskim sultanom stevardesa, nato pa kar 22 let njegova (druga) žena. Foto: EPA
Mariam Aziz je bila pred poroko z brunejskim sultanom stevardesa, nato pa kar 22 let njegova (druga) žena. Foto: EPA

35-letna Fatimah Lim, nekoč profesionalna igralka badmintona (leta 2002 je na igrah Commonwealtha osvojila drugo mesto), je Mariam Aziz, nekdanjo ženo brunejskega sultana, enega najbogatejših ljudi na svetu, spoznala leta 2003, ko jo je bogatašinja, ki živi v Londonu, najela kot trenerko badmintona. Ženski sta se spoprijateljili in Azizova je Limovo kmalu najela za osebno pomočnico in varnostnico.

Skupaj sta preživljali dneve, pa tudi večere v številnih londonskih igralnicah, kjer je Limova izgubila kar precej denarja. Tudi zato je posegla po "skrajnih" ukrepih - svoji delodajalki je med majem 2008 in decembrom 2009 izmaknila zapestnico z osmimi velikimi diamanti, vredno 3,35 milijona funtov, dragocen rumeni diamant, ocenjen na 600.000 funtov in 7,7 milijona funtov vreden prstan z brezhibnim modrim diamantom. Dragulje je nato odnesla k nekemu zlatarju, ki je dragocene kamne zamenjal s ponaredki, skupaj vrednimi pičlih 300 funtov, ji očita tožilstvo.

Da diamanti niso (več) pravi, je Azizova ugotovila decembra 2009, ko je svojo posvojeno hčerko Afifo Abdullah prosila, naj nakit odnese k draguljarju, kjer ga bodo prilagodili na primernejšo velikost. Afifa Abdullah je pred sodiščem zdaj priznala, da je dva izmed diamantov sama izročila Limovi in ji naročila, naj ju uporabi kot poroštvo za nakup neke nepremičnine, piše BBC.

Azizova, v mladosti stevardesa, je bila z brunejskim sultanom poročena 22 let, rodili pa so se jima štirje otroci. Po ločitvi leta 2003 sta ostala v dobrih odnosih, kar se kaže tudi v velikodušni odpravnini, ki jo je dobila ob razpadu zakona. Danes je njeno premoženje ocenjeno na 12 milijard funtov. Slabih 12 milijonov, ki jih je izmaknila pomočnica, se ji tako verjetno ni prav dosti poznalo. A kraja je še vedno kraja, vztraja Azizova. Sojenje se je sicer šele začelo in bo trajalo slab mesec.