Tekmovalke za mis Ugande na čelu z zmagovalko so med pripravami končale na kmetiji. Foto: Twitter Leah Kalanguka
Tekmovalke za mis Ugande na čelu z zmagovalko so med pripravami končale na kmetiji. Foto: Twitter Leah Kalanguka
Novi mis Ugande kmetovanje ni tuje, saj je odrasla na vasi. Foto: Twitter Leah Kalanguka

Lepotice so kmalu za tem, ko so končale na eni izmed farm zunaj glavnega mesta Ugande, spoznale, da jim visoke pete ne bodo v pomoč. Preobule so se v gumijaste škornje in začele z nenavadnimi pogledi spremljati učno uro, kako se pomolze krava.

To je bil tudi prizor, ki so ga želeli doseči organizatorji. Izbor za mis že nekaj let izgublja priljubljenost, zato so se organizatorji povezali z vojsko. Njim je že na začetku leta predsednik države naložil nalogo, da začnejo spodbujati delo v kmetijstvu. In tako je sledil sporazum med vojsko in organizatorji, da je izbor za mis dobra platforma za trženje kmetijstva med mladimi. Ti namreč pogosto zapustijo kmetije v vaseh in poskusijo svojo srečo v Kampali.

"Mis Ugande je vzor, še posebej za mlade. Če se mis Ugande ukvarja s kmetijstvom, pričakujemo, da se bo veliko ljudi spustilo v lov za podobnimi sanjami," je za tiskovno agencijo AP dejala koordinatorka projekta Janet Nalugya.

Finalni izbor je potekal sinoči, nova mis pa je postala ljubiteljica živali in nekdanja kmetovalka Leah Kalanguka. Med 20 finalistkami so bile tudi študentke novinarstva in medicine. Kot tudi lepotice, ki so odrasle v mestu in niso nikoli videle podeželja. Nekatere so doživetje opisale kot vznemirljivo, druge za izobraževalno. "Bil je dober občutek. Rekla sem si: 'O, moj Bog. To je mleko, ki ga pijem vsak dan.'," je dejala 23-letna tekmovalka Flavia Constance Ibyara.

Toda kljub navdušenju nad morebitnim uspehom promocije kmetijstva in vojske je še vedno vprašanje, koliko mladih se bo odločilo za tovrstno pot.