Brugge se bo po novem lahko kmalu hvalil tudi s prvim
Brugge se bo po novem lahko kmalu hvalil tudi s prvim "pivovodom". Foto: EPA

Tri kilometre dolg cevovod bo povezal pivovarno De Halve Maan v središču tega srednjeveškega mesta z industrijskim območjem na obrobju, kjer bodo pivo ustekleničili in ga razposlali po svetu.

Pivovarna na tem kraju stoji že skoraj pol tisočletja, vsako leto jo obišče okoli 100.000 turistov in velja za eno glavnih znamenitosti v mestu, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. "Vedno smo želeli ohraniti varjenje piva na zgodovinskem kraju, tudi po tem, ko smo leta 2010 polnilnico preselili iz mesta," je povedal predstavnik lokalnih oblasti Franky Demon.

Kot pojasnjujejo v pivovarni, razlog za gradnjo cevovoda ni gospodarske narave, temveč skrb za okolje in kakovost življenja. Ko bo cevovod zgrajen, bo mestno središče "osvobojeno" 500 tovornjakov na leto, kar pomeni približno 85 odstotkov tovornega prometa v "severnih Benetkah".

Da ne bi povzročili škode na gotskih pročeljih in srednjeveških zvonikih, bodo pri gradnji cevovoda uporabili najnovejšo tehnologijo gradnje naftovodov in plinovodov. Dela se bodo po pričakovanjih začela prihodnje leto, koliko bo vse skupaj stalo, pa ni znano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.