Če je med lanskimi primerki kraljevala knežja mušnica (karželj), je velika redkost in posebnost letošnje razstave zelenolistna temnolistka - latinsko Melanophyllum eyrei, ki je tudi izkušeni gobarji že dolgo niso srečali. Foto: Lavra Peršolja, Hit
Če je med lanskimi primerki kraljevala knežja mušnica (karželj), je velika redkost in posebnost letošnje razstave zelenolistna temnolistka - latinsko Melanophyllum eyrei, ki je tudi izkušeni gobarji že dolgo niso srečali. Foto: Lavra Peršolja, Hit
gobarska razstava
Trideset članov Gobarskega društva Nova Gorica je minuli konec tedna v Trnovskem gozdu, Panovcu, na Banjšicah, v Brdih in Posočju ter na območju Vipavske doline vse do spodnjega Krasa nabralo več kot 160 različnih primerkov gliv. Nad letošnjo gobarsko bero so navdušeni. Foto: Lavra Peršolja, Hit
gobarska razstava
Tradicionalno razstavo gob si bo mogoče ogledati še do srede, 5. oktobra. Foto: Lavra Peršolja, Hit



Trideset članov Gobarskega društva Nova Gorica je minuli konec tedna v Trnovskem gozdu, Panovcu, na Banjšicah, v Brdih in Posočju ter na območju Vipavske doline vse do spodnjega Krasa nabralo več kot 160 različnih primerkov gliv. Nad letošnjo gobarsko bero so navdušeni. Letošnje nabiralno območje so sicer razširili še na Notranjsko in na del Gorenjske, saj so vremenske razmere, predvsem suša, okrnile razvoj in rast gliv.

"Sprva je kazalo, da bo naša razstava letos zelo okrnjena, vendar nam gobarska sreča ni obrnila hrbta. Veseli smo, da je na letošnji razstavi tudi nekaj primerkov, ki jih lansko leto nismo imeli. Vse ljubitelje gob lahko pomirimo, saj smo v gozdovih naleteli na kar nekaj mladih jurčkov, tako da njihov čas šele prihaja," je povedal Ivan Bratuž, tajnik Gobarskega društva Nova Gorica.

Presenečenje je miniaturna goba
Če je med lanskimi primerki kraljevala knežja mušnica, je velika redkost in posebnost letošnje razstave zelenolistna temnolistka - znanstveno Melanophyllum eyrei, ki je tudi izkušeni gobarji že dolgo niso srečali. "Gre za izredno majhno glivo, primerek na razstavi ima klobuk velik le dober centimeter. Izstopa po beli barvi klobuka, ki mu čez rob visijo zrnate tančice, podobne sladkorni peni. Pod klobukom preseneča trosovnica svetlo modre barve, steblo pa je v celoti prekrito z belim poprhom, ki izgine ob najrahlejšem dotiku," je pojasnil Gabrijel Seljak, dolgoletni član Gobarskega društva Nova Gorica, ki med drugim skrbi za ustrezno determinacijo razstavljenih gliv.

Zaradi žledu okrnjena rastišča gob
"Pohvalim lahko vse člane društva, ki so tudi letos kljub neugodnemu obdobju za gobarjenje uspeli vsem ljubiteljem gob približati gobje bogastvo bližnje in bolj oddaljene okolice. Nabrati in ustrezno determinirati kar 162 različnih primerkov gob za razstavo res ni enostavno, tudi ker vemo, da je zaradi žledu pred leti še danes videti posledice v gozdnem podrastju. Narava namreč potrebuje veliko časa, da si opomore, in na to kažejo tudi okrnjena rastišča gliv," je opozoril Jaka Čeferin, predsednik goriškega gobarskega društva.

Tradicionalno razstavo gob si bo mogoče ogledati še do srede, 5. oktobra. Kot vsa leta doslej so v restavraciji hotela Sabotin pripravili tudi zanimivo kulinarično ponudbo jedi z gobami, ki jih bo mogoče pokusiti vse do nedelje, 9. oktobra.

Mojca Dumančič, TV Slovenija