Prebavila ribe napihovalke vsebujejo izjemno močan strup tetrodotoksin. Foto: Reuters
Prebavila ribe napihovalke vsebujejo izjemno močan strup tetrodotoksin. Foto: Reuters

Kot je znano, je riba napihovalka (jedi v japonščini rečejo fugu) ena najbolj strupenih živali na planetu, velja pa tudi za izjemno specialiteto - a le, če ji previdno odstranijo vsa prebavila, predvsem jetra, saj ta vsebujejo močan strup tetrodotoksin, ki naj bi bil kar 1.200-krat bolj strupen od cianida. Poleg tega pa deluje zelo hitro: najprej omrtvi predel okoli ust, nato povzroči splošno paralizo, na koncu pa, če je odmerek dovolj velik, sledi smrt. Protistrupa ni.

Aktivirali sistem javnega alarmiranja
Ko se je izkazalo, da so v tamkajšnjem nakupovalnem središču pomotoma prodali pet pakiranj ribe, ne da bi ji predtem odstranili najbolj strupen del, je zavladala panika. Tri pakiranja so kmalu našli, dveh pa ne. Oblasti v mestu Gamagori so tako morale aktivirati sistem splošnega alarmiranja, ki je vključeval tudi obvestila na radijskih in televizijskih postajah. "Vse prebivalce pozivamo, naj ne uživajo ribe fugu," se je tako po poročanju AFP-ja razlegalo iz zvočnikov po vsem mestu.

Vsako zimo - takrat je namreč sezona lovljenja rib napihovalk - po Japonskem obravnavajo več primerov "blažje" zastrupitve z ribo, občasno pa tudi kakšen smrtni primer, a so ti zadnja leta redki.

Veliko zaslug za to ima verjetno tudi zelo stroga zakonodaja, po kateri lahko ribe napihovalke čistijo, pakirajo, prodajajo in pripravljajo le ljudje s posebnim znanjem in licenco. Fugu, jed, katere glavna sestavina je riba napihovalka, kuharji pripravijo na različne načine - kot sašimi, torej surovo ali pa kuhano v juhi.