Letošnjo prvo rez je opravila prva vinska kraljica Bizeljskega Doroteja Šekoranja. Foto: Suzana Vahtarić
Letošnjo prvo rez je opravila prva vinska kraljica Bizeljskega Doroteja Šekoranja. Foto: Suzana Vahtarić

Župnik Vlado Leskovar je blagoslovil trto in se z zbranimi priporočil zavetniku za dobro letino brez suš, toče ali poplav. Po glasbenem uvodu domačih Ljudskih pevcev Bizeljsko se tokrat trte v župnijskem vinogradu niso lotili vinogradniki, pač pa prva vinska kraljica Bizeljskega - Doroteja Šekoranja, ki je naslov osvojila na lanskem 10. martinovanju.

Seveda ni šlo brez klobas, te so obesili tako v vinogradu kot jih postregli zbranim. Ob pogostitvi je tudi letos kot vsako leto doslej Lea Babič za zbrane pripravila torto, v katero je na druženju z glasbeniki zarezala vinska kraljica.

Predsednik vinogradniškega društva Blaž Zagmajster je dejal, da gre za vsakoletno ohranjanje tradicije, le da je letos potekala nekoliko drugače, saj so moški opravilo prve rezi trte zaupali vinski kraljici. "Upamo, da nam bo leto bolj naklonjeno glede vremenskih razmer kot lansko, da bi se na koncu leta lahko pohvalili z dobrim letnikom," je dejal Zagmajster in napovedal, da že v marcu pripravljajo zbiranje vzorcev za ocenjevanje vin in v maju podelitev priznanj. Če bo letošnji letnik dober, bodo ob koncu leta pripravili tudi presek letnika 2015. Sicer pa je poudaril, da si v društvu prizadevajo za večjo promocijo vin in kraja po državi in čez mejo.