Tako mlad, pa že sanjari o delu v Ovalni pisarni ... Foto: EPA
Tako mlad, pa že sanjari o delu v Ovalni pisarni ... Foto: EPA

V turistični vasici Dorset, ki leži v severnem delu zvezne države Minnesota, imajo zanimiv običaj - vsako leto nekaj manj kot sto vaščanov na festivalu Okusi Dorseta izbere svojega župana. Ne gre za uradno funkcijo, saj je vas premajhna, da bi potrebovala lokalne veljake, ampak bolj za šalo, s katero se je Dorsetu uspelo zapisati na turistični zemljevid.

Na tokratnih volitvah se je zgodilo presenečenje, saj vaščani petletnemu Bobbyju niso zaupali novega enoletnega mandata. Bobby je glavni na vasi prvič postal leta 2012, ko se je pri treh letih komaj znebil plenic, uspeh pa je ponovil tudi lani. Letos pa so udeleženci festivala - kolikokrat hoče lahko glasuje vsak, ki podari en evro v dobrodelne namene - za novega župana izvolili 16-letnega Erica Muellerja.

Pel slavo sladoledu
"Obdobje mojega županovanja je bilo zelo zabavno, a napočil je čas, da se umaknem,"
je po porazu dejal petletnik, ki pa je kar v svoji družini že našel morebitnega novega župana za prihodnje leto - svojega brata Jamesa, ki je star komaj dve leti. Bobby je tudi strokovno ocenil svoja dva zaporedna mandata - dejal je, da je zadovoljen, ker mu je uspelo zbrati nekaj humanitarnih sredstev, sovrstniki pa so si ga najbolj zapomnili po nenavadni listini, s katero je sladoled razglasil za hrano, ki mora biti na vrhu prehranjevalne piramide.

Njegova mama Emma je malo za šalo in malo zares dodala, da se njuna mlada politika že pogovarjata, kako se bosta leta 2048 pomerila za stolček v Beli hiši.

In kaj je bil glavni motiv novega župana Erica, da je sploh kandidiral za župansko mesto? Dejal je, da so ga prijatelji prepričali, da je pravi za ta položaj, ko mu je uspelo pojesti kar pet porcij ocvrtega sladoleda zapored ...