Dobri Miklavž je pozdravil množico. Foto: BoBo
Dobri Miklavž je pozdravil množico. Foto: BoBo
Medtem ko so angelčki delili otrokom sladke dobrote ... Foto: BoBo
... so hudobci in parklji skušali prestrašiti otroke. Foto: BoBo
Miklavž in Zoran Janković
Miklavž je obiskal ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Foto: BoBo
Prišel je prvi dobri mož z darili
Miklavževanje v Ljubljani

Prvi izmed dobrih mož Miklavž je pohvalil številne otroke, ki so ga v družbi staršev in starih staršev kljub nizki temperaturi prišli pozdravit v Ljubljano.

Bradač se je z vzpenjačo pripeljal na Krekov trg, od koder je s spremstvom parkljev, vragov in zborom angelčkov krenil proti Prešernovemu trgu. Še prej pa se je dobri mož ustavil pred mestno hišo, kjer je vse zbrane pozdravil župan Zoran Janković.

"Vidiš, Zoran, držim obljube, spet sem te obiskal, ampak nisem prišel zaradi tebe, in ti to veš, prišel sem zaradi tvojih meščanov, zaradi vseh teh otrok, zato te danes ne bom spraševal, kaj si dobrega naredil in kaj slabega, ker je vse zapisano v teh knjigah. Ampak poglej, to bom pogledal pozneje, upam, da ni nobene črne črke, če pa je kakšna, pa se pazi, prihodnje leto ti jih bom napel," je Miklavž opozoril ljubljanskega župana.

"Dobrodošli tu, danes je Miklavž prišel samo zaradi otrok. Vsi ste bili pridni, kajne otroci," je vprašal najmlajše Janković, otroci pa so v en glas zavpili: "Jaaaa."

Miklavž se je na vozu odpeljal do Prešernovega trga, kjer ga je pričakala še večja množica ljudi. Miklavž je oder najprej prepustil svojim spremljevalcem, ki so zapeli nekaj pesmic, nato pa je sledil njegov kratki govor. Dejal je, da ga številni nasmejani obrazi najbolj razveselijo, saj ti najbolj mrzel in najtemnejši mesec v letu spremenijo v najtoplejšega in najsvetlejšega: "Poglejte, koliko lučk se je prižgalo, kako lepo me je pričakala Ljubljana. Ni največje mesto, ki ga obiščem na svoji vsakoletni poti okoli zemlje, ima pa veliko: ima čisto pravi grad, pod gradom pa zeleno reko in veliko slaščičarn, stojnic, kjer se lahko pogrejete, posladkate, poklepetate in sklepate nova poznanstva. Otroci, imejte se radi med seboj, imejte radi starše, spoštujte jih, pa tudi starši se imejte radi. Naj bo ta mesec poln smeha in veselja, pa bo srečen tudi tisti, ki je nad vsemi nami."

Preden se je Miklavž odpravil po drugih mestih, je vsem zbranim zaželel srečno novo leto, najmlajšim pa je naložil prav posebno nalogo - da pozdravijo druga dva dobra moža, Dedka Mraza in Božička, za konec pa je pregnal parklje: "Parklji, hudobci, takoj nazaj v svoje črne luknje, tu v Ljubljani nimate česa iskati. Nasvidenje prihodnje leto. In veliko veliko daril!"

Veselo v različnih delih Slovenije
Obhod Miklavža s spremstvom parkljev in obdarovanje sta se po slovenskih krajih razširila v 19. stoletju. Organizirajo ga v nekaterih večjih mestih in na vaseh, predvsem pa po župnijah.

Miklavž je otroke popoldne ob 17.00 obiskal tudi v Hali komunalnega centra Domžale, pri Sv. Trojici v občini Vrhnika, v Kamniku, Celju in Ajdovščini.

V Mariboru je miklavževanje popoldne potekalo na Trgu Leona Štuklja, Miklavžev večer s predstavo Čarobna deveta dežela bo danes tudi v Festivalni dvorani Lent.

Srečanja z Miklavžem bodo različne organizacije, društva, predvsem pa župnije pripravili tudi po številnih drugih krajih po Sloveniji. God sv. Nikolaja ali Miklavža, enega izmed najbolj priljubljenih svetnikov, s katerim je povezano tradicionalno obdarovanje otrok, je sicer 6. decembra, obdarovanja oziroma miklavževanja pa tradicionalno potekajo večer prej.

Tradicionalni dobrodelni 21. Miklavžev koncert, ki ga organizirata RTV Slovenija in Rotary Club Ljubljana, pa bo ob 20.00 na prvem programu RTV Slovenija. Voditelja bosta Tjaša Železnik in Branko Robinšak. Zbrana sredstva bodo namenjena socialno šibkim slovenskim osnovnošolcem.

Parkljev se lahko otroci ustrašijo
Kljub veselju ob prihodu Miklavža je lahko za nekatere otroke, pa tudi odrasle neprijetno srečanje z njegovimi glasnejšimi spremljevalci parklji. Gorenjski policisti so zato ob napovedanih miklavževanjih opozorili na morebitna nezaželena ravnanja in predvsem pretiravanje posameznikov, ki ima lahko negativne posledice za osebno varnost in varstvo javnega reda.

Kot navajajo policisti, med prepovedana ravnanja spadajo nedostojno vedenje, pretepanje, vandalizem, poškodovanje tuje stvari, čezmerna opitost in podobno.

Fotoutrinke z miklavževanja v prestolnici si lahko pogledate spodaj.

Prišel je prvi dobri mož z darili
Miklavževanje v Ljubljani