Prizor iz žgečkljive serije Femme Fatales. Foto: Cinemax
Prizor iz žgečkljive serije Femme Fatales. Foto: Cinemax
Serija, ki so jo premierno prikazali leta 2011, je projekt hiše HBO/Cinemax. Foto: Cinemax

Greenova, ki je med drugim zaigrala v filmu Žaga VII 3D, je tožbo proti Time Warnerju, HBO-ju, Cinemaxu in True Crime vložila prva, v njej pa navedla, da je bila na snemanju ustrahovana, spolno nadlegovana in postavljena v nevarno delovno okolje. Sojenje bi se moralo začeti letos poleti, a so nato pri True Crime vložili protitožbo.

Kot poroča Hollywood Reporter, je igralka sprva šla na avdicijo za eno izmed glavnih vlog v seriji, ki so jo sicer premierno predvajali leta 2011. Po navedbah producenta so Greenovi poslali napovednik serije, iz katerega bi vsekakor morala razbrati, da je Femme Fatales erotična serija, v kateri glavni igralci večji del časa nastopajo delno goli, ob tem pa snemajo prizore simuliranega seksa. Poleg tega naj bi Greenova dobila tudi pisna navodila za svojo vlogo, kjer je bilo navedeno, da vloga zahteva "delno goloto", kar so še nadrobneje definirali kot "prsni koš" in "zadnjico".

Protitožba
A Greenova zdaj pravi, da ne bi nikdar sprejela ponujene vloge, če bi vedela, da gre za "mehko pornografijo", in da je v simuliran spolni akt privolila "pod prisilo". Producenti naj bi ji namreč zagrozili s 100.000 dolarjev vredno tožbo za kršenje pogodbe, če ne bi opravila zahtevane naloge. Producenti naj bi tudi kršili cehovsko pravilo, da se prizore snema zaprte za širši krog ekipe in da se igralca obvesti o kakršnih koli spremembah v scenariju, ki zahtevajo eksplicitno goloto.

Protitožba hiše True Crime slika malce drugačno sliko: Greenova, ki so jo najeli za eno epizodo, naj nikdar ne bi izrazila nikakršnih zadržkov do svoje vloge, člen o goloti je imela v pogodbi, pred samim snemanjem pa so ji tudi posredovali DVD s prejšnjo epizodo. Igralka naj bi šele v zadnjem hipu izrazila nelagodje s simulacijo oralnega seksa, na kar je producent scenarij prilagodil željam Greenove in je ni skušal prepričati o nasprotnem. A naj bi ona nato drugi dan snemanja, ko bi morala posneti prizor seksa s svojim soigralcem, zavrnila snemanje zgoraj brez. Ker ni bilo več časa za zamenjavo, so Greenovi na bradavički prilepili obliž, kar pa je kršilo HBO-jeva pravila.

Vse skupaj naj bi bili še pripravljeni spregledati, dokler ni Greenova vložila tožbe. Takrat jim je prekipelo. Sodnica Barbara Scheper meni, da je pritožba produkcijske hiše upravičena in je ne vidi kot "maščevalni ukrep", kot je navedla Greenova, in sojenje se bo februarja lahko začelo.