Rebecca Asamoah je bila lani na tekmovanju za mis Gane izbrana za prvo spremljevalko. Foto: Facebook Miss Ghana
Rebecca Asamoah je bila lani na tekmovanju za mis Gane izbrana za prvo spremljevalko. Foto: Facebook Miss Ghana

Za laskavi naziv se je potegovalo 40 lepotic z vse celine, med 12 finalistkami pa je žirijo najbolj prepričala 24-letnica iz Gane. Prva spremljevalka je postala Michelo Malambo iz Zambije, druga spremljevalka pa je Južnoafričanka Jemimah Kandimiri.

Lepotno tekmovanje je zasnoval južnoafriški filmski producent Neo Mashishi, čigar želja je bila opolnomočiti mlade afriške ženske. "Gre za Afriko, Afriko prodajamo svetu, ponosni smo, da smo Afrika," je dejal. "Vse je bilo izvedeno na afriški način, ničesar nismo posnemali po mis universe ali mis sveta," je zagotovil.

Asamoahova, sicer izurjena na področju zobozdravstvene nege, je s tekmovanja odšla s šolnino za študij menedžmenta na univerzi Monash v Johannesburgu. Kot je izpostavila prva spremljevalka lanskega izbora za mis Gane, želi, da bi mladi dvignili afriško celino. "Veliko stvari v Afriki moramo popraviti - vodo, izobraževanje, okoljska vprašanja," je naštela. "Moja glavna skrb je zagotavljanje moči mladim ... da lahko delamo z roko v roki in pripeljemo našo celino na najboljši položaj, ki ji pripada."

Pomerile so se tudi v kuhanju
V tednih pred finalnim izborom se je 12 finalistk pomerilo v različnih spretnostih - med drugim so pokazale svoje kuharske sposobnosti pri pripravi tipičnih lokalnih jedi. Da gre za nekoliko drugačno lepotno tekmovanje, je pokazal tudi del tekmovanja v kopalkah, v katerem so tekmovalke nosile črne majice in kratke hlače ter bose plesale na afriško glasbo.

Organizatorji upajo, da bodo v prihodnjih letih k sodelovanju pritegnili tudi Afriško unijo, tako da bi zmagovalka lahko še dejavneje pomagala v boju proti težavam, ki tarejo črno celino.