Oh Eun-Sun pred vzponom na Nanga Parbat, osemtisočak, ki je pred petimi leti 'ujel' lani umrlega Tomaža Humarja. Foto: EPA
Oh Eun-Sun pred vzponom na Nanga Parbat, osemtisočak, ki je pred petimi leti 'ujel' lani umrlega Tomaža Humarja. Foto: EPA

44-letna plezalka je svoj dosežek praznovala na 8.091 metrov visokem vrhu na Himalaji v družbi snemalca in treh šerp.

Med moškimi predstavniki se je leta 1986 kot prvi, ki je osvojil vseh 14 vrhov, visokih nad 8.000 metrov, v zgodovino vpisal Reinhold Messner. Poleg osvojitve vseh osemtisočakov (Everest, K2, Kangčendzenga, Lhotse, Makalu, Čo Oju, Dhaulagiri, Manaslu, Nanga Parbat, Anapurna, Gašerbrum 1, Broad Peak, Gašerbrum 2, Šišapangma) na svetu je Messner tudi prvi človek, ki je samostojno priplezal na goro Everest brez dodatnega kisika.

Osemtisočake uspešno osvajajo tudi Slovenci
Izmed Slovencev je na največ, deset, osemtisočakov priplezal Viki Grošelj. Prvi osemtisočak, na katerega je stopila slovenska noga, je Makalu. 15. oktobra 1975 je to uspelo skupini alpinistov pod vodstvom Aleša Kunaverja. Skupino so poleg Vikija Grošlja sestavljali še Nejc Zaplotnik, Marjan Manfreda-Marjon (ta se je na vrh povzpel brez dodatnega kisika in tako postavil takratni svetovni rekord), Stane Belak-Šrauf in Ivč Kotnik.

Prva Slovenka (Jugoslovanka), ki je osvojila osemtisočak (Broad Peak oz. Široki vrh), pa je bila Marija Štremfelj leta 1986.