Japonci zdaj pospešeno odstranjujejo plakate za OI 2020. Foto: Reuters
Japonci zdaj pospešeno odstranjujejo plakate za OI 2020. Foto: Reuters
Tokijski logotip na levi in belgijski na desni. O podobnostih presodite sami. Foto: Reuters

Kot je sporočil organizacijski odbor, je na znak padla preprosto prevelika senca dvoma, da bi ga lahko uporabili.

Da gre za čisti plagiat in krajo, trdi belgijski umetnik Olivier Debie, ki je podoben logotip oblikoval leta 2013 za lieško gledališče Theatre de Liege. Debie in gledališče sta vložila tožbo, da bi preprečila uporabo logotipa.

"Zdelo se mi je, da je olimpijski odbor velika mašinerija in ni se mi zdelo vredno ukrepati proti njim," je povedal Debie za BBC. A direktor lieškega gledališča mu je dejal, da "morajo storiti nekaj", zato sta se obrnila na dobre odvetnike za avtorske pravice. Debie je še povedal, da osnutki njegovega logotipa segajo v leto 2011, uraden pa je že dve leti, zato je na voljo na številnih spletnih straneh, kot je, denimo, Pinterest.

Oblikovalec logotipa za OI 2020 Kendžiro Sano je priznal, da je za prejšnji projekt, logotip neke pivovarne, skopiral spletno gradivo in si je s tem nakopal ločene obtožbe plagiatorstva, da pa je ta izvirno delo.

Logotip, ki za temelj uporablja črko "T" in rdeč krog, ki predstavlja utripajoče srce, so razkrili prejšnji mesec, njegov umik pa je skrajno nenavadna poteza. Tudi zato, ker je odbor še pred nekaj dnevi goreče podpiral svoj logotip.

Težak mesec za organizatorje
"Prepričani smo, da sta logotipa drugačna," je na novinarski konferenci dejal Tošio Muto, generalni direktor organizacijskega odbora. "A ta konec tedna smo izvedeli nekatere nove podatke in porodil se je vseprisotni občutek krize, ki ga nismo mogli ignorirati. Sklenili smo, da bo za nas edino primerno, da logotip opustimo in razvijemo novega. Na tej točki smo se odločili, da obstoječi logotip ne more pridobiti javne podpore."

Oglasil se je tudi tokijski guverner Joiči Masuzoe, ki je dejal, da od gospoda Sana zahteva razlago, saj se mu zdi, kot da so bili izdani.

Japonska se je zdela kot varna in neproblematična izbira za gostiteljico olimpijskih iger - zlasti po precej bolj spornih igrah v Sočiju, Rio de Janeiru, deloma pa tudi korejskem Pjongčangu, a zadnji mesec je bil za organizatorje kar neprijeten. Že konec julija so zaradi spora okoli stroškov opustili načrt za novi olimpijski stadion, zaradi zamude pa zdaj novi ne bo nared za svetovni pokal v ragbiju leta 2019.

Organizatorji se niso držali tudi obljube, da večina objektov od olimpijske vasi ne bo oddaljena več kot osem kilometrov. Posledice bi lahko imele tudi dobičkonosne sponzorske pogodbe, saj so letalska družba Japan Airlines in drugi sponzorji že začeli uporabljati sporni logotip. Organizatorji zdaj pravijo, da bodo razpisali nov natečaj, da bi dobili nov logotip "čim prej".