Sibirski tiger je zelo redka žival. Foto: EPA
Sibirski tiger je zelo redka žival. Foto: EPA
Rojstni dan Vladimirja Putina
Na rojstni dan Vladimirja Putina so šle majice z njegovo podobo za med. Foto: Reuters

Sibirski tiger Kuzia je na prostost s še dvema tigroma odtacal maja, pred tem pa so jih strokovnjaki opremili z GPS-ovratnicami, zato so kmalu ugotovili, da Kuzie ni več v domačih sibirskih prostranstvih, ampak je že na Kitajskem. Natančneje, v nacionalnem parku Taipinggou v severovzhodni kitajski provinci Heilongjiang.

Namestili bodo kamere, da ugotovijo, kje se skriva
Ruski znanstveniki so tako kolege v narodnem parku opozorili na prisotnost sibirskega tigra, ti pa so jim zagotovili, da je Kuzia v parku povsem varen in da ima na voljo dovolj hrane. Domnevajo namreč, da ga je iz Rusije na Kitajsko gnalo ravno pomanjkanje hrane. Direktor naravnega parka Čen Žigang je kitajski tiskovni agenciji Šinhua pojasnil, da bodo gozdni delavci takoj začeli nameščati kamere, s katerimi bodo, upajo, ugotovili, v katerem delu parka se tiger nahaja, nato pa bodo o tem obvestili bližnje kmete.

Čen je prepričan, da bo tiger našel dovolj hrane že med "prebivalci" parka, če pa to ne bo dovolj, so pripravljeni v park spustiti tudi čredo domačih živali, ki bo postala tigrova hrana. Oskrbnike parka bolj skrbi morebiten krivolov - na Kitajskem je namreč še vedno ogromno povpraševanja po izdelkih tradicionalne medicine, pri katerih uporabljajo tigra oz. njegove dele, piše agencija Reuters.

Vladimir Putin, znan po "mačističnih" poziranjih, je tigre izpustil ob prisotnosti fotografskih bliskavic in televizijskih kamer, a to ni bil njegova prva takšna priložnost za poziranje: leta 2008 je s strelom iz uspavalne puške junaško rešil televizijsko ekipo pred sibirskim tigrom, ki je ušel oskrbnikom naravnega rezervata.

Putin za rojstni dan na pohod
Pred dnevi je Putin praznoval 62. rojstni dan. Kot so sporočili iz njegovega urada, ga je preživel (svoji podobi) primerno - šel je na devetkilometrski pohod po sibirski tajgi. "Predvčerajšnjim je bil zame precej naporen dan. Šel sem na pohod v gore in prehodil skoraj devet kilometrov. Vse me boli," so bile besede, s katerimi je ruski predsednik danes odprl zasedanje sveta za razvoj športa in gibanja. Ruska tiskovna agencija Ria Novosti ob tem poroča, da je predsednik rojstni dan praznoval v gozdnatih prostranstvih sibirske tajge, kjer je užival v samoti, 300-400 kilometrov oddaljen od najbližje vasi.